Ekološkom autonomijom Stare planine protiv gradnje mini hidroelektrana

BM

Na protestu protiv izgradnje malih hidroelektrana na Staroj planini 13. juna u Beogradu biće proglašena Deklaracija o ekološkoj autonomiji za Staru planinu, najavljuju iz pokreta Odbranimo reke Stare planine.

Pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) organizovaće 13. juna u Nemanjinoj ulici u Beogradu veliki protest pod sloganom "Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja", najavio jedan od osnivača i lidera ORSP-a Aleksandar Jovanović, koji je za agenciju Beta rekao da će na protestu biti proglašena Deklaracija o ekološkoj autonomiji za Staru planinu, zbog toga što "država na tom prostoru ne sprovodi zakone" i nije poštovala dogovore o zabrani gradnje mini hidroelektrana.

Jovanović je podsetio da je na sastanku sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i resornim ministrima, početkom 2019. godine, državni vrh preuzeo obavezu da u roku od deset dana Vlada donese Uredbu o zabrani gradnje mini hidroelektrana (MHE) u zaštićenim područjima, a to, dodao je, još nije uradjeno.

"Nije ispoštovan dogovor da predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično dođe u Rakitu i da taj 'simbol horora' bude rešen na osnovu rešenja Ministarstva zaštite životne sredine o uklanjaju cevi iz Rakitske reke", kazao je Jovanović navodeći i to da nije poštovan ni dogovor o formiranju mešovite komisije ORSP i vladinih predstavnika koja će utvrditi zakonitost svih izdatih dozvola za mini hidroelektrane i uporediti dozvole sa stanjem na terenu. "S obzirom da nijedna od preuzetih obaveza nije ispunjena, a u međuvremenu je na desetak lokacija u Srbiji nastavljena gradnjom mini hidroelektrana, ORSP će 13. juna i zvanično proglasiti prekid svake dalje komunikacije sa institucijama Republike Srbije".

Jovanović je naglasio da je pokret Odbranimo reke Stare planine u protekle četiri godine vodio pravi rat na svim frontovima – u oblasti struke, pravno, u domaćim i stranim institucijama, i uspeo je da zaustavi svaki pokušaj gradnje mini hidroelektrana na Staroj planini.

Međutim, rekao je Jovanović, investitori i dalje ne odustaju od svog "plena".

"To su naše reke i zbog toga ćemo proglasiti ekološku autonomiju i prekinuti svaku komunikaciju sa institucijama Republike Srbije. Sve dok se ne uspostavi pravna država gradjani će sami, neposredno sprovoditi zakon, s obzirom da im preti životna opasnost", izjavio je Jovanović.

ORSP će, dodao je, pozvati ljude da na svim mestima u Srbiji gde investitori "guraju reke u cevi, kasape šume i truju decu", da takodje proglase ekološku samostalnost i vanredno stanje.

Prema njegovim rečima od 2004. godine do danas u Srbiji je izgrađeno stotinak MHE, početak gradnje čeka 110 investitora kojima su "uredno" izdate građevinske dozvole, a među njima se nalaze i moćne inostrane kompanije.

"Prvo su nestale Vlasina i reke Vlasinskog platoa, a zatim reke u Nacionalnom parku Kopaonik, gde je samo u Jošanici, koja leži na termalnim izvorima, izgrađeno 17 mini hidroelektrana. Sravnjeno je sa zemljom 27 kilometara vodotokova dve rečice i pobijeno je sve što živi u njima", podsetio je Jovanović, koji napominje da su se  izgradnjom MHE bavile su se sve vlasti od 2007. godine do danas. "Jedne od prvih MHE izgradjene su na Studenici i u reonu Prohora Pčinjskog u posedu Srpske pravoslavne crkve, koja se kao investitor javlja na četiri lokacije. U ukupnom zbiru ovog epskog zločina udeo je pola-pola kada govorimo bivšim vlastima i onima koji su na vlasti od 2012. godine", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima radova na mini hidroelektranama bilo je i u vreme vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusa.

"Za vreme vanrednog stanja investitor Goran Belić je u Rakiti nastavio sa uređenjem prostora oko vodozahvata. Radovi na toj MHE praktično su završeni i pored zabrane gradnje i rešenja kojim je Ministarstvo zaštite životne sredine naložilo uklanjanje cevi iz korita Rakitske reke", rekao je Jovanović ističući da se izgradnjom mini hidroelektrane u Rakiti bavi više domaćih sudova, jer je protiv institucija i investitora pokrenuto više tužbi i krivičnih postupaka, a slučaj "Rakita" dospeo je i pred Evropski sud za ljudska prava.

"Naš plan je da nakon protesta i proglašenja ekološke autonomije pozovemo građane na masovni odlazak u Rakitu kako bi sproveli ono što u rešenjima Ministarstva zaštite životne sredine stoji, a to je uklanjanje cevi iz korita  Rakitske reke", istakao je Jovanović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...