Austrijanci ponovo zahtevaju gašenje NE Krško

M.L.

Uplašeni serijom zemljotresa u Hrvatskoj Austrijanci traže zatvaranje Nuklearne elektrane Krško, koja je izgrađena na teritoriji Slovenije, 40 kilometara od Zagreba.

Austrijski političari uplašili se od zemljotresa u Hrvatskoj izgleda više nego Slovenci, koji su mnogo bliži epicentru nedavnog zemljotresa. Šef koruške vlade Petar Kajzer (Kaiser) zatražio je, naime, danas, kako javlja austrijska agencija APA, od slovenačke vlade da se zaustavi rad slovenačke nuklearne centrale Krško.

Ova nuklearka, sagrađena u vreme eks-Jugoslavije, nalazi se na oko 40 kilometara od Zagreba, gde je bio epicentar nedavnog potresa od 5,4 stepeni Rihterova skale. Potres se osetio i u južnim oblastima Austrije.

Taj potres može biti zgodan povod Kajzeru da obnovi debatu o bezbednosti u nuklearkama u susednim zemljama Austrije (Češka, Slovačka, Madjarska).

“Nadam se da neće morati da dođe do katastrofe s hiljadama ljudskih žrtava pa da evropska politika prizna da je naša najveća obaveza da štitimo ljude i i ne žrtvujemo njihove zdravlje i sigurnost zbog interesa industrijlaca”, rekao je ovaj socijaldemokratski političar, koji traži od vlade u Beču da odmah “pritisne” na Sloveniju da se zaustavi rad NE Krško, a da Brisel preduzme potrebne mere i pomogne zemljama čanicama, koje imaju nuklerne centrale da se okrenu drugim izvorima električne energije.

Nuklearka Krško, snage 688 megavata, pokriva oko 40 odsto potrošnje struje u Sloveniji i 15 procenata u Hrvatskoj. Počela je da radi 1983. godine. Bilo je najpre predviđeno da bude zatvorena 2023., ali je nedavno njen vek trajanja produžen do 2043. godine.

Potres nije utjecao na NE Krško

Nuklearna elektrana Krško Elektrana i dalje radi pouzdano i sigurno, punim kpacitetom, objavljeno je na stranicama NEKrško (NEK).

Kako kažu, nakon potresa, stručnjaci NEK-a pregledali su, u skladu s uobičajenim protokolima, sistem i opremu elektrane. Preventivni pregled potvrdio je da potres na njih nije uticao.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...