Da li auto-gume zagađuju više od motora?

Nedavno obavljeno istraživanje je dovelo do zaključka da većina štetnih materija ne dolazi iz izduvnog sistema, narodski rečeno iz auspuha automobila, već od osnovu funkcionalne amortizacije (utroška) guma.

Ovo verovatno neće biti prvi put da čitate kako emisije finih čestica čađi, uglavnom ne potiču od rada motora, već od trošenja pneumatika, kočnih pločica kao i lamela za kvačilo. Sada je pred nama studija, prema čijim rezultatima, u najgorem scenariju, utrošak guma je, po stepenu negativnog uticaja na prirodu, to jest po nivou emisija čestica čađi, ekvivalent hiljadu puta većeg zagađenja u odnosu na ono uzrokovano radom motora, piše AutoRepublika.

Nakon dizelgejta, broj studija koje se bave nivoima štetnih emisija azotnih-oksida i finih čestica čađi, koje u atmosferu dospevaju zahvaljujući upotrebi motornih vozila, postao je višestruko veći. Nedavno obavljeno istraživanje je dovelo do zaključka da većina štetnih materija ne dolazi iz izduvnog sistema, narodski rečeno iz auspuha automobila, već na osnovu funkcionalne amortizacije (utroška) guma.

Pritom, ni ovaj nalaz nija baš nov, ali je novina to što je sada objavljena i srazmera u kojoj dva izvora utiču na stepen zagađenja okoline, zahvaljujući angažmanu nezavisne komapnije Emissions Analytics, koja je globalni lider u oblasti analize izduvnih gasova motornih vozila.

“Vozili smo hedžbek Volkswagen Golf iz 2011. godine. Deonica lošijeg kvaliteta putne obloge je bila duga 320 kilometara, a brzina kretanja visoka. Na kraju puta, izmerili smo rasipanje materijala od 5,8 grama po prevaljenom kilometru. To je cifra za čak 29 puta viša od naših očekivanja”.

Stručnjaci iz kompanije Emissions Analytics su se poslužili gumama niskog kvaliteta, koje su koristili na veoma loše urađenom drumu, dosledno se trudeći da oponašaju “najgori scenario”. Zaključak je bio da „guma izgubi 1,5 kilograma na težini, tokom eksploatacije u trajanju od 30.000 kilometara. Preračunato to znači da četiri pneumatika emituju 200 mg po kilometru, što je već 44 puta više od limita koji je propisan na homologacionom testu za izduvne čestice“.

Eksperti veruju da se bliži kraj vremenu u kom se zagađenje uzrokovano utroškom pneumatika ne uključuje u javne podatke o štetnim emisijama nekog vozila. Emission Analytics, takođe, naglašava da je razlika u emisiji opasnih finih čestica koje dolaze od benzinskim motora s indirektnim i direktnim ubrizgavanjem, veoma značajna. Iznenadićete se možda, ali motori s direktnim ubrizgavanjem goriva emituju pet puta više štetnih gasova u poređenju s „indirektnim kolegama“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...