Obrt: U Kini se obnavlja proizvodnja, emisije CO2 rastu...

M.L.

Prema Blumbergu, protekle sedmice kineska ekonomija je funkcionisala sa 60 do 70 posto kapaciteta, dok je u januaru to bilo sa polovinom
(ilustracija, Zabeleženi porast emisije gasova u Kini, dokazuje obnovu privredne aktivnosti: da li se radovati ili plašiti?)

Koronavirus je od početka godine toliko u Kini pogodio proizvodnju i ekonomsku aktivnost da su se u tri sedmice u februaru snizile emisije CO2 i azota za 35 procenta. Sada, međutim, ove emisije opet rastu, što pokazuje da se proizvodnja postupno obnavlja.

To javlja, pozivajući se na sateltske podatke - koje je prikupio server Windy.com - agencija Blumberg. Podaci pokazuju da skaču koncentracije azotovih oksida koji nastaju spaljivanjem fosilnih goriva i gasova.

kina-gasovi-mapa-2-

Do početka januara, emisije su bile značajne. Od druge nedelje februara one su nestale (NASA Zemaljska opservatorija / Joshua Stevens / Copernicus Sentinel)

Prema Blumbergu, protekle sedmice kineska ekonomija je funkcionisala sa 60 do 70 posto kapaciteta, dok je u januaru to bilo sa polovinom.

Pad aktivnosti u februaru je bio rekordni. Pri tome, na rekordnom minimumu je bio indeks menadžera kupovine i indeksi u sektoru usluga gde su se masovno davali otkazi ljudima i oštri popusti u cenama.

Slično je bilo i u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu. Mnoštvo preduzeća bilo se našlo u velikm teškoćama, na ivici egzistencije...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...