Smanjena emisija CO2

BM

Povećanje korišćenja obnovljivih izvora i nukearne energije, uz prelazak sa korišćenja uglja na gas i blažu klimu prošle godine su, uprkos rastu svetske ekonomija od 2,9 odsto, doprineli smanjenju emisija ugljen-dioksida na 33 gigatone, objavila je Međunarodna agencija za energetiku.

Posle dvogodišnjeg rasta globalna emisija ugljen-dioksida iz energetskog sektora smanjena je 2019. godine na 33 gigatone.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) danas je objavila da je ovo smanjenje usledilo suprotno očekivanjima da će emisija CO2 nastaviti da raste zbog rasta svetske ekonomije od 2,9 odsto.

Tome je, pre svega, doprineo rast proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (vetroparkovi i solarna energija) i prelazak sa uglja, kao goriva, na prirodni gas. Uz to, povećana je i proizvodnja nuklearne energije, prenosi Rojters. Ne treba zanemariti ni blage vremenske prilike u nekoliko zemalja i sporiji ekonomski rast nekih tržišta u usponu, ističu iz IEA.

„Sada trebamo naporno raditi kako bismo bili sigurni da se 2019. pamti kao godina konačnog vrhunca globalnih emisija, a ne kao još jedna u kojoj se tek zaustavio njihov rast", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...