Da li su gasni projekti neekološki?

BM

Nevladine organizacije upozoravaju EU da se ulaganjem više od 100 milijardi evra u gasnu infrastrukturu ugrožavaju ciljevi borbe protiv klimatskih promena.

Evropa planira više od 100 milijardi evra potrošiti na "beskorisnu" gasnu infrastrukturu, kojom će ugroziti svoje ciljeve zelenog razvoja u borbi protiv globalnog zagrevanja, navodi Global Enerdži Monitor (Global Energy Monitor - GEM) u studiji, prenosi SEEbiz pisanje Hine.

Ta nevladina organizacija analizirala je već aktualne projekte i one koje Evropa planira da realizuje, a reč je o terminalima za uvoz gasa, gasovodima i elektranama na gas u zemljama Evropske unije i Velike Britanije u ukupnoj vrednosti od 117 milijardi evra. Prema studiji, ti bi projekti povećali postojeće uvozne kapacitete za nekih 30 odsto.

Međutim, GEM ističe da “Evropska unija već raspolaže uvoznim kapacitetom koji je duplo veći od potreba za njenu trenutnu potrošnju”.

Nadalje, navodi GEM u studiji objavljenoj u utorak, postojeće evropske elektrane proizvode tek trećinu struje svojih stvarnih kapaciteta.

Gasni projekti ne uklapaju se u cilj koji su članice Evropske unije, s izuzetkom Poljske, zacrtale u decembru - postići ugljeničnu neutralnost do 2050. godine.

S prosečno 12 milijardi evra ulaganja godišnje u idućoj deceniji one će za približno 50 odsto premašiti procene ulaganja “prema scenariju održivog razvoja” Međunarodne agencije za energiju.

“Velika Britanija i EU time se pripremaju izgubiti desetine milijarda evra, ulažući u infrastrukture inkompatibilne s evropskim ciljevima” borbe protiv globalnog zagrevanja, upozorava direktor GEM-a Ted Nace.

Ako Evropljani žele ispuniti svoj cilj ugljenčne neutralnosti do 2050. upotreba fosilnih goriva mora pasti za 29 odsto.

Stručnjaci UN-ovog panela za klimu (Giec) procenjuju da potrošnja prirodnog gasa mora pasti za 25 odsto do 2030. godine, odnosno za 75 odsto do 2050. godine, ako svet želi ograničiti globalno zagrevanje na 1,5 stepen Celzijusa, što je najambiciozniji cilj iz Pariskog sporazuma o klimi.

Evropska investiciona banka (EIB) najavila je u novembru da će od 2022. godine prestati finansirati nove projekte fosilnih goriva, uključujući gas. Od svih fosilnih goriva gas ispušta najmanje količine CO2 u atmosferu, ali se njegovom eksploatacijom emituje metan, gas koji je štetan kao i CO2, jer stvara učinak staklene bašte.

Evropski parlament treba naredne nedelje da se izjasniti o javnom finansiranju i zajmovima EIB-a za projekte energetske infrastrukture, među kojima su 32 gasna projekta.

“Europske vlasti govore o klimatskoj hitnosti, a pritom nastavljaju novac poreskih obveznika trošiti na projekte kojima će Evropu prisiliti na desenije korišćenja energije iz fosilnih goriva. Gas nije prelazna energija”, kazao je za agenciju Frans Pres (France Presse) Kolin Rohe (Colin Roche) iz udruženja Prijatelji Planete iz Evrope (Friends of the Earth Europe).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...