Termoelektrane nisu imale udeo u poslednjem talasu zagađenja

Srpski minister energetike Aleksandar Antić tvrdi da termoelektrane nisu krive za poslednji talas zagađenja i da je, kako bi se smanjilo učešće malih ložišta u zagađenju, potrebno promovisati prelazak na gas i daljinske sisteme grejanja.

Termoelektrane nisu doprinele poslednjem talasu zagađenja vazduha u Srbiji, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić je za TV Prva rekao da su na prvom sastanku Radne grupe Vlade za sistemsko rešavanje zagađenja vazduha definisane prve mere i da je najznačajniji Nacionalni plan za smanjivanje emisiije zagađenja, koji će biti usvojen na jednoj od narednih sednica Vlade, a koji treba da verifikuje ono što je dosad rađeno na velikim ložištima i da definiše neke buduće zadatke, prenosi Tanjug.

On kaže da energetske kompanije najviše investiraju u zaštitu životne sredine i da je, kako kaže, negde oko 500 miliona evra ukupan iznos projekata.

Rekao je i da će se intenzivirati prelazak toplana na biomasu i podsetio da je pre nekoliko meseci potpisan ugovor za prelazak na biomasu toplana u Priboju i Malom Zvorniku.

„Sada je u planu Nova Varoš, Prijepolje, Novi Pazar i Majdanpek. Oko šest toplana će preći na biomasu i to će značajno u tim sredinama uticati na zagađenje vazduha”, rekao je Antić.

Dodao je da termoelektrane nisu imale udeo u poslednjem talasu zagađenja vazduha.

„Termoelektrane nisu dale svoj doprinos, puno smo investirali 475 miliona evra u Elektroprivredu Srbije za termo sektor i smanjenje zagađenja. Rešili smo filtere, nema praškastog zagrađenja, i sada radimo intenzivno na odsumporavanju”, rekao je ministar i dodao da je to urađeno na Kostolcu i da rade na TENT-u A, a da su završili finansiraje za TENT B.

Govoreći o učešću malih ložišta u zagađenju, rekao je da je potrebno da se promoviše prelazak na gas i daljinske sisteme grejanja.

„Dosta toga ćemo učiniti kako bi se građanima olakšalo priključenje na gas i sa tom merom ćemo izaći u narednom periodu”, rekao je Antić.

Kako je rekao, završetak Turskog toka i početak tranzita gasa iz tog pravca doneće značajne olakšice.

Bez obzira na zabrinutost u javnosti, kako je rekao Antić, zagađenje u poslednjem talasu bilo je u nivou proseka za prethodnih deset godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...