Pesimizam Zelenog labuda po pitanju klimatskih promena

BM

Centralne banke ne mogu spasiti svet od klimatskih promena i njihovog efekta na svetski finansijski sistem.

Ne može se očekivati da će centralne banke spasiti svet od klimatskih promena, istaknuto je u novoj knjizi Banke za međunarodno poravnanje, koja poziva na globalnu koordinaciju od vladine politike do finansijske regulacije.

Knjiga pod nazivom "Zeleni labud" upozorava na potencijalne seizmičke efekte klimatskih promena na svetski finansijski sistem, piše Rojters a prenose Nezavisne novine.

Broj ekstremnih vremenskih događaja učetvorostručio se u odnosu na poslednjih 40 godina.

Samo 44 odsto finansijskih gubitaka uzrokovanih tim gubicima je pokriveno u SAD-u.

U Aziji je pokrivno samo sedam odsto, a u Africi tek tri procenata.

"Mislim da smo možda na ivici da vidimo nešto što bi moglo da stoji iza sledeće sistemske finansijske krize", rekao je novinarima Luis Avasu Pereira Da Silva, jedan od glavnih autora knjige.

Ako ekstremni klimatski scenariji počnu da se odigravaju, od centralnih banaka, koje imaju vitalnu ulogu u finansijskoj krizi, može da se traži da uskoče kao "poslednje sredstvo za spas klime".

Nema brzog rešenja, upozorio je Pereira Da Silva.

"Centralne banke neće ponovo spasiti svet", istakao je on.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...