U Norveškoj na početku nove godine izmerene rekordne toplote

M. L.

U ovoj najsevernijoj evropskoj zemlji zabeležena temperatura od 19 stepeni
(Sundalasor, Norveška, najviša temperatura u istoriji merenja)

Prvog januara meterolozi su na zapadu Norveške, kako javlja AP,  registrovali rekordnu temperaturu za ovaj mesec u istoriji merenja u ovoj najsevernijoj zemlji Evrope. Ta temperatura, kako je na tviteru javio nacionalni norveški institut, iznosila je ravno 19 stepeni.

Ovako visoku temperaturu metereolozi tumače trenutno takozvanim fenom, tj  toplim vetrom koji se često javlja u blizini norveških planina ali  je to dugoročno posledica klimatskog otopljavanja koje sve izrazitije pogađa perifernije delove našeg kontinenata .

norv-Sunndalsora-padobranac

Ljubitelj bajs džampinga pred skok iznad fjorda Sundalasora

Ovaj rekord je registrovan u mestu Sundalasor, koje se nalazi u kotlini između planina, a omiljeno je među zaljubljenicima adrenalinskog sporta bejs džamping (base jumping) – najekstremnije padobranske dicipline skakanja s manjh visina koje je zbog manjka vremena i prostora mnogo rizičnije od skokova iz aviona.

Dosad najviša temperura zabelešena u Norveškoj potiče iz 1989, kada je u selu Tajford izmereno 17,9 stepeni.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...