Zbog zagađene sredine više se umire nego od pušenja

M.L.

Najviše žrtava u Indiji, potom Kini, Nigeriji, Indoneziji i Pakistanu
(ilustracija, Prizor iz Beograda, 31. januara ove godine kada su mediji objavili da je prestonica Srbije najzagađeniji grad na svetu toga jutra)

Skoro 8,3 miliona ljudi umrlo je pretprošle, (2017.) godine prerano zbog zagađene životne sredine, navodi se u upravo objavljenom izveštaju Globalne alijanse za zdravlje i protiv zagađenja (GAPH).

To je više nego što je umrlo od pušenja (6,6 miliona), nego od HIV, malarije, tuberkuloze (pojedinačno dva do tri miliona)

Među pogodjenim zemljama, kako prenosi AFP, prednjači u ovom pogledu Indija (2,3 miliona žrtava). Na drugom mestu je Kina (1,8 miliona), slede Nigerija, Idonezija, Pakistan...

Kada se broj žrtava preračuna prema broju stanovnika, prednjače Čad, Centralno-afrička republika i Severna Koreja. Nasuprot tome, pet zemalja Arapskog poluostrva, zajedno s Katarom, uvrstilo se među 10 zemalja u kojima se najređe umire prerano usled zagađene sredine.

Analiza organizacije GAPH, koju su 2012. osnovali Svetska banka, Evropska komisija i Program OUN za životnu sredinu, uzima u obzir zagađenost vazduha, vode, kao i uslove na mestu rada.

Indija je suočena dugoročno sa opasnostima od industrjskih zagađenja i izduvnih gasova, zbog čega u zemljištu naglo rastu koncentracije olova. Oko 40 posto svih preranih smrtnih slučajeva u Indiji potiče upravo od zagađene atmosfere. U tom pogledu, prema ovoj analizi, nije mnogo bolja situacija u Pakistanu i Kini.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...