S dna poljskog Baltika preti ekološka kastrofa

M. L.

Na dnu mora, na površini od oko jednog kvadratnog kilometra, nalaze se velike količine hemijskog oružja i toksičnih hemikalija iz II svetskog rata
(ilustracija, Poljska obala Baltika)

Oblast oko Gdinje i Gdanjska na severu Poljske ugrožava ogromno ekološko skladište iz II svetskog rata koje se nalazi na površini od oko jednog kvadratnog kilometra na dnu Baltičkog mora. Nacionalni kontrolni ured, kako prenose list Fakt i drugi poljski mediji, upozorio je danas oštro tim povodom na opasnost od teške katastrofe koja preti od neobezbeđenih toksičkih hemikalija i hemijskog oružja sa ovog skladištu.

Ovaj ured pozvao je premijera Mateuša Moravjeckog (Mateusz Morawiecki) da vlada ovim povodom odmah preduzme potrebne mere. "Ako bi sa skladišta procurio samo šesti deo tamošnjeg sadržaja, život u Baltičkom moru bio bio uništen na najmanje 100 godina", kaže se u ovom saopštenju koje je potpisao šef ovog ureda Marian Banaš (Banasz).

U saopštenju se oštro kritikuju regionalne vlasti, ministarsrtva životne sredine i morskog bogatstva, a najviše Inspekcija zaštite životne sredine zbog "apsolutne ravnodušnosti i nerada u ovoj stvari"

Mediji prenose, takođe, i upozorenja da se na dnu Baltičkog mora, u blizini poljske obale, nalaze i stotine zarđalih olupina brodova iz II svetskog rata, s ogromnom količinom goriva u svojim rezervoarima. Preti ogromna opasnost da se to gorivo, danas ili sutra, izlije u more.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...