Radioaktivnost u okolini Fukušime i sada 1.775 veća nego pre havarije

M.L.

Grinpis traži da se zagađeno područje detaljno očisti i proveri uticaj zagađenja na ljudsko zdravlje pošto japanske vlasti planiraju da odatle krene japanski deo štafete sa olimijskim ognjem
(ilustracija, Fukušima, Cunami koji je nastao nakon zemljotresa, uzrokovao je da se tri nuklearne elektrane na tom području uruše - one su prekrile grad toksičnim zračenjem)

Sportski areal, koji se nalazi na oko 20 kilometara od ruševina nuklearne centrale Fukušima i dalje je radio-aktivan, upozorava poznata svetska ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace). Odatle, inače, podseća AP, treba da krene japanski deo olimpijske štafete sa olimpijskom vatrom. 

Tu je, prema podacima Grinpisa, na površini izmerena radio-aktivnost od 71 siverta za sat što je 1.775 veća koncentracija nego što je bila 2011. tojest neposredno pre havarije ove nuklearke!

(Smrtonosna doza radijacije za čoveka iznosi osam siverta, tokom dana čovek apsorbuje 10 mikroSv. Godišnja doza radijacije koja izaziva rak iznosi 1000 mililitraSv)

Grinpis zahteva da se zagađeno zemljište oko Fukušime ponovo detaljno očisti i proveri da li ugrožava ljudsko zdravlje. Japanska vlada planira da  upravo iz takozvanog sela J. tj sportovnog areala, krene japanski deo olimpijske štafete s olimpijskim ognjem – time želi da demonstrira da je Japan potpuno bezbedan u vreme održavanja Olimpijade.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...