Meteorolozi: poslednja dekada najtoplija u istoriji merenja

M.L.

Od osamdesetih, svaka nova dekada toplija od prethodne. Klimatske promene imaju sve veći i negativniji uticaj na ljudsko zdravlje
(ilustracija, vectorstock.com)

Poslednja dekada, gotovo stotpostotno je sigurno najtoplijaja u istoriji merenja temperature vazduha, saopštila je danas Svetska metereološka oranizacija (WMO) u svom novom godišnjem izveštaju o klimi, objavljenom na marginama tekuće klimatske konferencije OUN u Madridu. Taj izveštaj je, kako javlja AP, još jedan dokaz da se globalna temperatura povećava.

WMO istiše u ovom izveštaju da je "od 80-ih dosad svaka nova dekada bila toplija od prethodne".

S tim u vezi ova organizacija upozorava posebno na da klimatske promene imaju negativan uticaj na zdravlje ljudi. Zbog njih ljudi sve više pate od toplotnog stresa, zatim od od ekstremnih oscilacija temperatura, sve više je bolesti koje prenose komarci...

"WHO smatra da su klimatske promene možda najveći zdravstveni rizik 21. veka", izjavio je jedan od vodećih stručnjaka ove oranzacije Diarmid Kempbel-Landrum (Campbell-Landrum). Prema njemu, moraju se smanjiti emisije C02, inače ćemo i dalje uništavati rezerve hrane, vode za piće i atmosfere "tj svega onog što nam je neophodno da bismo održali dobro zdravstveno stanje populacije". WHO, kako je izneo ovaj stručnjak, procenjuje da svake godine od zagađenja atmosfere umire preko sedam miliona ljudi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...