Nemci likvidiraju 22 nuklearke

M.L.

U Nemačkoj je u toku demontiranje i likvidacija 22 nuklearna reaktora, a uskoro će se tome podvrgnuti još sedam blokova.

Odluka savezne vlade da se do kraja 2022. godine okonča rad svih nuklearnih elektrana pretvorila je Nemačku u najveće "otpadište" nuklearnih tehnologija na svetu. Trenutno se u ovoj zemlji, kako javlja agencija DPA, demontiraju i likvidiraju 22 nuklearna reaktora, a uskoro će se tome podvrgnuti još sedam blokova. Nohau (know-how) stečen prilikom likvidacije domaćih nuklearki postaće još jedan vredan nemački izvozni adut.

Likvidacija nemačkih nuklearki izaziva velike troškove, trajaće više desetina godina i koštaće milijarde evra. Medijima je najzanimljivije bilo demontiranje, tokom ove godine, tornja za hlađenje elektrane Mulhajm-Karlih (Mulheim-Karlich) - uz pomoć specijalno za tu svrhu konstrunisanog i proizvedenog bagera. Taj reaktor je,inače, bio u neprestanom radu od 1988. godine, a njegova likvidacija će trajati oko deset godina. Troškove likvidacije reaktora firma RWE, koja je prozvodila električnu energiju iz ovog bloka, je procenila na oko milijardu evra.

"U Nemačkoj je u toku najsloženiji i najskuplji program likvidacije industrijskih objekata u posleratnoj istoriji. Ali, tek smo na početku... ", napisao je o ovome dnevnik Zidojče Cajtung (Suddeutsche Zeiutung) "Sada je to 22 reaktora, a do kraja 2022. biće ih još sedam koji su sada u pogonu".

Ovaj poduhvat traži, pre svega, dosta vremena. Rušenju reaktora prethodi duga priprema tokom koje se elektrana mora "očistiti" od radio-aktivnog materijala, odstraniti unutrašnje uredjaje i kontaminirane gradjevinske materijale. Prema stručnjacima RWE-a, čitav taj proces traje oko 15 godina pre nego što se pristupi demoliciji same elektrane. "Naš cilj je da likvidaciju nuklearnih blokova završimo do 2035", ističe portparol RWE-a.

"Bezbednost nuklearnih centrala mora biti garantovana do poslednjeg dana njihovog rada. Prozvodjač energije mora ispoštovati najviši bezbednosne standardi i posle prestanka rada i demontaže", istakla je ovim povodom nemačka ministarka životne sredine Svenja Šulce (Schulze).

U Ministarstvu dodaju, ovim povodom, da je do sada u Nemačkoj od 1991. likvidiran 31 reaktor, uključujući eksperimentalne i istraživačke. Još 90-ih godina bavarska nuklearka Niderajbah (Niederaichbach) je bila prva u Evropi pretvorena u "zelenu livadu".

"Iako Nemačka napušta nuklearnu energiju, namerava da ubuduće učestvuje u saradnji stručnjaka za nuklearnu bezbednost", ističu iz ovog ministarsva.

Neke ekološke organizacije ne skrivaju strahovanja od toga da bi se kontaminirani materijal iz bivših nuklearki mogao stići na obične deponije, a jedna od njih je čak zbog toga napala na sudu likvidaciju nuklearke Biblis iz Hesena.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...