Nivo mora ubrzano raste – OUN pozivaju političare na akciju

M.L.

Nivo mora i okeana sada dva i po puta brže raste nego u periodu od 1900. do 1990.

Međuvladin panel OUN o promenama klime (IPCC) pozvao je juče politiku i naučnike na ubrzano i pojačano delovanje kako bi se sprečile teške i dalekosežne posledice, sve bržeg topljenja lednika i drugih ledenih masa, na život čovečanstva. Eksperti su, u specijalnom izveštaju sa sastanka u Monaku, upozorili da se nivoi mora i okeana sada 2,5  puta brže povećavaju nego u periodu od 1900. do 1990. tj za 3,36 milimetra godišnje.

Nivo svetskih okeana porašće do kraja ovog veka za jedan metar ukoliko globalno otopljenje prekorači tri stepena Celzijusa (toliko maksimalmo dopušta klimatski sporazum iz Pariza) što je sasvim izvesno ako se nastavi sadašnji trend. Tokom celog 20. veka taj nivo je porastao za 15 santimetara. Ukoliko se ne smanji tempo globalnog otopljavanja u morima biće riba sve manje a uragani biće sve jači. Od 1993. do sada dva puta se ubrzao tempo otopljavanja mora i okeana.

Ove promene neće izazvati štete samo na 71 procenata sveta, pokrivenog okeanima, i na 10 posto pokrivenog ledom i snegom, nego će teško naškoditi i ostalim ljudima, životinjama i biljkama, kao i infrastrukturi i globalnoj ekonomci.

"Okeani i zaleđeni delovi sveta su u velikim problemima što znači da smo i mi u problemima jer se promene ubrzavaju", upozorava jedan od glavnih autora studije Mihael Openhajmer (Michael Oppenheimer).

"Samo izrazito smanjenje emisije C02, pojačana zaštita eko-sistema i promišljeno gazdovanje sa prirodnim resusrsima mogu ovaj dramatični smer kretanja preokrenuti", ističe se na kraju ovog specijalnog izveštaja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...