KREDITIRANJE EKOLOŠKIH PROJEKATA U KOSTOLCU

U zaštitu životne sredine 17,85 miliona evra (foto: deponija pepela u TE Kostolac)

Elektroprivreda Srbije je danas potpisala značajan ugovor sa konzorcijum koji čine Clyde Bergeman, sa podizvođačima Gošom Montaža i Gošom FOM, vredan 17,85 miliona evra. Od ugovorene sume srpskim kompanijama će pripasti 40 odsto vrednosti, čime je još jednom na konkretnom poslu pokazana podrška EPS-a srpskoj privredi.

Ugovor je u ime Elektroprivrede Srbije potpisao generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, u ime TE-KO Kostolac, Dragan Jovanović, u ime lidera konzorcijuma - firme Clyde Bergeman, ugovor je potpisao Džef Hadson, generalni direktor dela ove kompanije, koja se bavi otpepeljivanjem, a u ime lokalnog dela konzorcijuma Branko Šljivar, generalni direktor Goša Montaže.

Ceo projekat koji omogućava nastavak realizacije poslova u oblasti zaštite životne sredine u kostolačkom energetskom basenu finansiraće Državna nemačka razvojna banka (KfW) i EPS.KfW banka učestvuje sa oko 12 miliona evra, a ostatak je EPS-ov deo i on će se koristiti za plaćanje domaćih, odnosno lokalnih firmi, koje učestvuju u ovom poslu.

Reč je o zameni postojećeg sistema za transport pepela i šljake malovodnim hidrauličkim sistemom transporta, koji će značajno smanjiti uticaj postrojenja na vodu, zemljište i vazduh u blizini elektrana.

Ovaj projekat i projekat rekonstrukcije elektrofiltera takođe će biti realizovani i na TE Kostolac B (Drmno) u toku 2010. i 2011. godine na oba bloka, što predstavlja realizaciju Akcionog plana zaštite životne sredine (Faza 1) za kostolački region.

- Nadam se da će ceo ovaj posao da se obavi u planiranim rokovima. To nam je veoma značajno, jer je reč o važnim projektima koji treba da omoguće ovdašnjim termoelektranama moderne ekološke sisteme od koji će korist imati ne samo EPS, već i lokalna zajednica, rekao je Dragomir Marković.

Sektor EPS-a za odnose s javnošću


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...