Veštačko drvo iz Meksika pokupi CO2 kao hektar šume!

M.L.

"Drvo-robot" od 50.000 dolara udiše zagađeni vazduh biološkim putem – fotosintezom kao dtveće
(ilustracija, robot - Veštačko drvo u Meksiku)

Start-ap firma BiomiTeh (BiomiTech) iz Meksika nudi gradovima i aglomeracijama s gustim saobraćajem rešenje kojim može da započne "gutanje" CO2 – naziv mu je veštačko drvo BioUrban 2.0. Uz pomoć mikroskopskih "pipaka", kako javlja AFP,  BioUrban guta ugljen dioksid, azotne okside i čestice u prahu, a ispušta kiseonik. 

vestakodrvoprozdireco2

Robot Veštačko drvo

Pored toga, ovo "drvo" prati i količine štetnih materija u okolnoj atmosferi. Za rad koristi solarnu energiju. BioUrban košta 50 hiljada dolara "a proguta" isto onoliko CO2 koliko i 368 stvarnih stabala, na prostoru od oko jednog hektara šume!

"Naš sistem čini, u stvari, to isto kao i drveće kada udiše zagađeni vazduh biološkim putem tj fotosintezom", izjavio je agenciji jedan od osnivača firme Žaime Ferer (Jaime Ferrer)

Dosad je firma "zasadila" tri drveta – u meksičkom Pueblu gde joj je sedšte, Kolumbiji i Panami. Ima ugovor za dva drveta u Turskoj, a namerava da svoj produkt raširi najviše po Meksiku Sitiju s čijim je vlastima već dogovoren veliki projekt. Ova aglomeracija sa 20 miliona stanovnika i preko pet miliona automobila, pretežno starijih, spada u najzagadjenije oblasti na svetu. Atmosferu meksičke metropole kvari, takođe, i vulkan Popakatepetl.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...