Kampanja za veće dotacije OIE

M.L.

Da bi se svetska energetska revolucija desila neophodno je da se promeni sadašnja situacija – gde se kroz vladine dotacije iz državnih budžeta za fosilna goriva izdvaja četiri puta više nego za obnovljive izvore energije.

Fosilni izvori energije dobijaju od vlada u svetu ukupnu godišnju finansijsku podršku od 370 milijardi dolara, a obnovljivi svega 100 milijardi. Kada bi se taj odnos nešto promenio i koliko-toliko uravnotežio svet bi izrazito uznapredovao u energetskoj revoluciji, ističe se u izveštaju kanadskog Međunarodnog instituta za održivi razvoj (IISD – International Institute for Sustainable Development).

“Skoro svuda u svetu obnovljivi izvori su blizu toga da budu konkurentni. Zbog toga bi premeštanje stimulativnih sredstava pretvorilo ove tehnlogije, koje se, zasad, razvijaju bez njih u tehnologije koje bi odmah postale najpovoljnije”, izjavio je, kako prenosi AFP, istraživač Ričard Bridl (Richard Bridle) iz IISD-a.

Ovaj institut je došao do zaključka da bi bilo dovoljno 10 do 30 odsto sume, koja se preko vladinih dotacija usmerava na podršku korišćenja uglja, nafte i zemnog gasa,da se pokrije prelazak na obnovljive izvore.

Finansijsku podršku fosilnim izvorima kritikovao je ovih dana i generalni sekretar OUN Antonio Guteres (Guterres).

“To što činimo ovakvim korišćenjem novca poreskih obveznika nije ništa drugo nego pojačanje uragana, širenje suše, tanjenje lednika, uništavanje koralnih ostrva... Ukratko, uništavamo naš svet u kome živimo”, rekao je Guteres.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...