EMS u projektu za sprečavanje klimatskih promena

BM

Elektromreža Srbije i regionalni centar za koordinaciju sigurnosti SCC Beograd deo su najznačajnijeg razvojnog i inovacionog projekata Evropske unije u oblasti energetike pod nazivom CROSSBOW, kojim Srbija doprinosi evropskim rešenjima za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte.

Nacionalni operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije i regionalni centar za koordinaciju sigurnosti SCC Beograd deo su najznačajnijeg razvojnog i inovacionog projekata Evropske unije u oblasti energetike pod nazivom CROSSBOW.

Planirano je da taj projekat na evropskom nivou donese direktnu uštedu tri miliona tona gasova sa efektom staklene bašte, povećanje od 10% u udelu obnovljivih izvora energije, kao i pristup kvalitetnijim uslugama snabdevanja električnom energijom za više 50 miliona građana i privrednih subjekata.

Projektom CROSSBOW istražuju se mogućnosti za unapređenje upravljanja obnovljivim izvorima energije i jedinicama za skladištenje, kako bi se omogućio veći stepen korišćenja čistih tehnologija, smanjenje troškova rada sistema i povećanje ekonomskih koristi od obnovljih izvora i jedinica za skladištenje. Multidisciplinarni projektni tim sastoji se od 24 partnera iz 13 evropskih zemalja, sa velikim regionalnim učešćem. Projekat se finansira iz programa Evropske unije Horizont 2020 za istraživanje i inovacije i završava se u oktobru 2021. godine.

ems

EMS - dispečerska sala

Učešćem u ovom projektu Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije razvija inovativna tehnička rešenja za efikasnije upravljanje sistemom sa velikim učešćem obnovljivih izvora energije, što je naročito značajno imajući u vidu neophodnost primene evropske tehničke regulative, intenzivno priključenje vetroparkova na nacionalni prenosni sistem i nove pristupe korišćenju postojećih reverzibilnih hidroelektrana. Takođe, projekat CROSSBOW osnažuje funkcionalnost regionalnog centra za koordinaciju sigurnosti SCC Beograd, kao i njegovu poziciju u regionu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...