Posledice požara u Bogorodičinoj crkvi u Parizu: Okolni kvartovi otrovani olovom?

Nataša Jokić, Strazbur

Udruženje građana „Robin Hud“ podnelo je tužbu i tvrdi da vlasti nisu blagovremeno upozorile stanovništvo na opasnost od otrovnih supstanci koje su odlazile u atmosferu zbog požara i slegale se na tlo. Zatvorene dve škole i gradilište na crkvi
(foto, požar u čuvenoj pariskoj crkvi Notr Dam 15. aprila 2019.)

Kada je pre tri meseca požar progutao krovnu konstrukciju Bogorodičine crkve u Parizu, vatra je istopila i oko 400 tona olova. Vlasti smatraju da nije reč o potencijalnom trovanju stanovništva u kvartu oko crkve i okolini.

Udruženje građana „Robin Hud“ podnelo je tužbu protiv „nepoznatog lica“. U tužbi se tvrdi da vlasti nisu blagovremeno upozorile stanovništvo na opasnost i otrovne supstance koje su odlazile u atmosferu zbog požara, da su dovele stanovništvo u opasnost i nisu pritekle „licima u opasnosti“.

notr-dam-pozar-vecce

Požar u Bogorodičinoj crkvi u Parizu, pratila je brojna publika čitavo veče u ponedeljak 15. aprila

Opasno olovo

Udruženje i brojni uznemireni građani u tužbi ukazuju da je prvi zadatak vlasti kada je požar uzeo maha – bio da upozore okolno stanovništvo da zatvori prozore i ostane u stanovima kao i da spreči okupljanje mase ljudi u blizini.

Trovanje olovom poznato je pod imenom saturnizam. Ovaj teški metal unese se u organizam udisanjem ili gutanjem, a zatim dospeva u mozak, jetru, bubrege i kosti.

Svetska zdravstvena organizacija u svojim dokumentima jasno kaže da „ne postoje koncentracije olova u krvi koje su bezopasne“. Visoka koncentracija olova izaziva oštećenje vitalnih organa, nervnog sistema i reproduktivnih organa. Posebno su osetljiva deca jer, unoseću istu količinu olova oni absorbuju pet puta više ovog teškog metala. OMS upozorava da, čak i slabije doze, koncentracije olova kod dece izazivaju poremećaje u razvoju inteligencije.

Merenja su pokazala da nema saturnizma kod dece. Od 80 mališana samo jedan je imao simptome koji, međutim, nisu vezani za požar ali je zato kod desetoro njih izmerena granična vrednost. U vazduhu u školama i obdaništima u okolini Bogoridičine crkve – nema povećanih koncentracija olova.

Vlasti navode da merenja zagađenja tla pokazuju, takođe, da je sve u granicama normalnog stanja.

Portal Mediapart išao je malo dalje u svom istraživanju i otkrio da su rezultati merenja zagađenja tla zapravo prosečne vrednosti. To znači, ako je u školskom dvorišti izmerena visoka koncentracija – taj broj je sabran sa školskim prostorijama u kojima je koncentracija skoro nepostojeća i tako je, deljenjem, dobijen prosek koji treba da umiri zabrinutu javnost.

Bez upozorenja na opasnost

Zašto škole nisu bile zatvorene?

Iako vlasti i dalje ostaju pri tome da nije bilo razloga za brigu, posle pisanja Mediaparta neke škole su preventivno zatvorene.

U jednom saopštenju od 5. jula jedna vladina agencija utvrdila je „povećane vrednosti“. Dodaje se da nema razloga za brigu jer je reč o mestimično izmerenim vrednostima koje ne prelaze površinu od nekoliko desetina metara.

Krajem jula otvorilo se i pitanje radnika koji rade na obnovi Bogorodičine crkve. Portal Mediapart došao je do izveštaja inspekcije u kome se govori o ozbiljnim propustima: radnici rade na gradilištu na crkvi bez maski i bez rukavica. Osim toga, ti radnici nisu obučeni za svoj posao, inastalacije za dekontaminaciju nemaju propisane dimenzije.

Radovi su obustavljeni i počeće ponovo tek početkom septembra.

Nije, međutim, reč ovde samo o radnicima na gradilištu koji su radili bez maske. Reč je i o radnicima gradske čistoće koji su nastavili da čiste ulice tako što su dizali prašinu mehanickim ili običnim metlama.  Pariski Le Monde preneo je izjave ovih radnika da nisu dobili nikakve informacije ni naređenja o promeni uobičajenopg načina čišćenja grada.

Njihova uprava ništa im nije rekla iako je Regionalna agencija za zdravlje (ARS) izdala sopštenje u kome se stanovnicima preporučuje da ne čiste pod metlama već vlažnim krpama i sunđerima kako bi se izbeglo dizanje prašine. Poznati prodavci knjiga uz obalu Sene – bukinisti – takođe su ostaliu zaboravljeni – izveštava Le Monde i nisu dobili nikakve preporuke i upozorenja.

Afera - otrovna u bukvalnom, zdravstvenom ali i političkom i moralnom smislu – čeka svoj nastavak na jesen.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...