Čovečanstvo od danas živi na ekološki dug

M.L.

Danas smo od početka godine iscrpeli sve prirodne izvore koje je biosfera sposobna da zameni tokom jedne godine, tako da čovečanstvo od danas do kraja godine živi na ekološki dug.

Od danas, 29.jula, čovečanstvo, matematički, do kraja godine živi na ekološki dug. Kako ovim povodom podseća neprofitna organizacija Global Futprint Netvork (GFN – Global Footprint Network), u stvari smo od početka godine do danas iscrpli sve prirodne izvore koje je biosfera sposobna da nadoknadi za godinu dana.

Dan ekološkog duga ove godine obeležava se najranije otkako se sprovode merenja, navode ekolozi, i još jednom upozoravaju na važnost očuvanja prirodne sredine.

Dan ekološkog duga je ustanovljen prvi put 1970. i tada je padao na 29.decembar, tojest dug je bio gotovo zanemariv.

Za deset godina, 1980. godine, u dug smo u ušli šest nedelja ranije, a naredne to je bio 13. oktobar. Godine 2000. u dug smo ušli 4. oktobra, da bismo do 2010. godine došli do 28. avgusta. Sada, devet godina kasnije, opet smo oborili neslavni rekord.

Prošle godine je, na primer, kako prenosi AFP, Dan svetskog ekološkog duga padao 1.avgusta, 2017. godine 2.avgusta, 22.septembra je bio 2003. godine, a 21.oktoara 1993.

Kao što se vidi, ovaj dan svake godine se pomera za nekoliko dana bliže početku godine.

Radi obezbedjivanje izvora, kao što su voda, zemljište, drvo, čist vazduh..., trebalo bi nam sada, prema računici GFN, da imamo 1,75 puta veću planetu od ove. Pošto je nemamo, nastaviće se sa smanjivanjem šumskih površina, erozijom zemljišta, gubicima u biodiverzitetu, povećanjem koncentracije CO2 u atmosferi...

Taj dan se računa i prema zemljama, tj njihovoj potrošnji prirodnih izvora. Prema Svetskom fondu za zaštitu prirode (WWF), Katar živi na taj dug još od 11. Februara, Sjedinjenim Državama bi za pokrivanje izvora potreba, pri sadašnjem tempu potrošnje, bila potrebna pet puta veća planeta, Australiji 4,1, Rusiji 3,2 puta...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...