Zaštita klime taksama na CO2

BM

Ekonomski savetnici nemačke vlade smatraju da će se klima najbolje štititi ako se ukine porez na OIE a uvede naplata taksi na CO2.

Nemačka treba da sveobuhvatno izmeni poreze na potrošnju energije, preporučuju savetnici ministru privrede Peteru Altmaieru, u jeku javne rasprave o naplati takse na emisiju CO2, piše SEEbiz.

Odbor akademskih savetnika u svom izveštaju preporučuje tržišno orijentisani model, predlažući značajno smanjenje poreza na struju i energente i ukidanje poreza na energiju iz obnovljivih izvore.

Te bi naknade, po njima, trebala zameniti naplata taksi na emisije ugljen dioksida. Cilj je ponuditi kompanijama i građanima podsticaje da ulažu u klimatsku zaštitu tamo gde je najviše isplativa, tumače savetnici.

Ako se uspostave efikasna tržišta emisija, nemačka vlada, na primer, neće morati prisiljavati kompanije da prestanu proizvoditi struju iz uglja, rekao je član odbora Klaus Šmit (Schmidt).

Zbog više cene emisije CO2 proizvođači će sami odustati od vađenja i sagorevanja lignite, jer im više neće biti profitabilni.

Nemačka planira progresivno smanjivati proizvodnju struje iz uglja, tako da termoelektrane na ugalj budu potpuno ugašene do 2038. godine.

U poslednjih nekoliko nedelja predstavljeni su brojni izveštaji o mogućem uvođenju sistema naplate emisije ugljen dioksida u prometnom sektoru, kao i u sektorima grejanja i građevinarstva, kako bi Nemačka ostvarila zacrtane ciljeve zaštite klime.

Kabinet nemačke vlade za klimu, koji čine ministri šest relevantnih resora, planira doneti odluku o toj temi u septembru.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...