Hrvatski zeleni protiv istraživanja nafte

BM

Aktivisti Zelene akcije su danas od Vlade Hrvatske zatražila hitno zaustavljanje izdavanja novih koncesija za istraživanje nafte i gasa na gotovo 3/4 kopnene površine Republike Hrvatske i ponovili zahtev za smenu ministra Tomislava Ćorića.

Aktivisti i aktivistkinje su na glavnom zagrebačkom trgu razvili veliku kartu Hrvatske iz koje se moglo vidjeti da Vlada RH priprema koncesije za masovno istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u većini kontinentalne Hrvatske. Takođe su po Trgu postavili 40 bušotina kao simbile samo nekih od lokacija gradova, reka i planina za koje će, prema planu vlade, uskoro biti potpisani ugovori za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa, navedeno je u saopštenju hrvatske Zelene akcije.

Upozoravajući da Vlada Hrvatske planira dati većinu kopnene teritorije države u koncesiju naftnim i gasnim firmama da bi do 2040. godine povećala nacionalnu proizvodnju nafte i gasa Zelena akcija navodi da je reč o 16 novih istražnih polja za naftu i gas, koja se protežu sve od Vukovarsko-sremske preko Zagrebačke i Ličko-senjske do Splitsko-dalmatinske županije. Pod koncesijama su i čitavo Zagorje, Međimurje i Banija, područja krških reka, Karlovca, Gorskog kotara i Like. Unutar tih prostora nalaze se mnoga područja bogata vodom, poljoprivredom kao i prirodnim lepotama, kao i velik deo mreže zaštićenih područja Natura 2000.

Trenutna vlada i njen “Ministar fosilnih goriva”, Tomislav Ćorić, ovaj proces skrivaju od javnosti pa osim dela struke, šira javnost nije ni upoznata sa činjenicom da je nedavno završeno nadmetanje za dodelu koncesija za Panonski bazen i severnu Hrvatsku, a da je novo nadmetanje za pojas Dinarida otvoreno do 10. Septembra, tvrde hrvatski zeleni isitčući da se “u tajnosti drže i ugovori, uslovi i tehnologije za istraživanje i eksploataciju, pa se postavlja pitanje hoće li Ministarstvo dozvoliti nekonvencionalnu metodu hidrauličkog krekinga stena (tzv. fracking). To bi imalo izuzetno štetan uticaj na lokalno stanovništvo, zalihe pitke vode i bioraznolikost, a prouzrokovalo bi povećanje ispuštanje gasova sa efektom staklene bašte. Podsećamo, pre tri godine su u prvom krugu nadmetanja za blokove uz Savu i Dravu koncesije dobili kanadski Vermilion Oil i INA.”

Hrvatski zeleni u saopštenju ističu da sve ovo zapravo omogućava nova Strategija energetskog razvoja Hrvatske do 2030. godine, koja vodi u još jednu deceniju ulaganja u fosilnu infrastrukturu, dok potpuno ignoriše globalnu klimatsku krizu. Vladi Hrvatske, jednostavno, nedostaju vizija i strategija koje su doista potrebne kako bi svi imali šanse za bolju - ili ikakvu - budućnost.

U Saopštenju Zelene akcije se, takođe, navodi da zZa razliku od Hrvatske, neke zemlje razmišljaju strateški te prepoznaju ozbiljnost situacije kao i prilike koje sa sobom nosi pravovremena tranzicija. Kao primer navode Finsku, državu koja trenutno predsedava Evropskom unijom, a koja planira da do 2035. godine svoje emisije smanjiti za 100 odsto i postane klimatski neutralna.

Zaključujući da je naredna decenija ključna u borbi protiv klimatskih promena Zelena akcija tvrdi da je važno prekinuti sva dalja investiranja u novu fosilnu infrastrukturu, da treba hitno napustiti korišćenje fosilnih goriva i sprovesti korenite promene u svim sektorima, kako bi zadržali porast globalne temperature ispod 1.5 °C.

“Potrebna je snažna politička volja i akcija da se dugotrajne posledice klimatskih promena spreče. Hrvatska može i treba da bude ambicioznija da svojim primerom podstakne druge države na promene, posebno imajući u vidu hrvatsko predsedavanje Evropskom unijom 2020. Godine”, zaključuju hrvatski aktivisti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...