Zbog emisije metana LNG opasniji od uglja

BM

Utrostručavanje LNG kapaciteta velika je pretnja Pariskom sporazumu jer bi predloženo utrostručavanje globalnih kapaciteta LNG-a moglo povećati emisiju metana, koji mnogo snažnije povećava efekat staklene bašte od ugljen dioksida.

Globalni razvoj industrije utečnjenog prirodnog gasa (LNG) u koliziji je sa proklamovanim ciljevima Pariskog sporazuma, konstatije Global Energy Monitor (GEM), piše Gardijan a prenosi Energetika-net.

GEM, nekada poznat kao CoalSvarm, je američka grupa za istraživanje i propagiranje (lobiranje), koja se bavi razvojem fosilnih goriva. Ova grupa je utvrdila da je za investicije u utečnjeni prirodni gas širom sveta planirano 1,3 biliona dolara, uključujući skoro 38 milijardi dolara u Australiji, koja je time došla na četvrto mesto, iza SAD, Kanade i Rusije.

Cvetajuća industrija

Cvetajuća industrija LNG-a igraće jednako važnu ulogu - barem kao i nova ulaganja u ugalj u nadolazećoj klimatskoj krizi, ako se svi planirani projekti nastave, kažu američki energetski analitičari i aktivisti.

Ted Nace, izvršni direktor Global Energy Monitora rekao je da se sa predloženim utrostručavanjem globalnih kapaciteta LNG-a rizikuje snažno povećanje emisija metana, čiji potencijal povećavanja efekta staklene bašte je bitno jači od onog koji ima ugljen dioksid. A na UN-ovom IPCC panelu o klimatskim promenama je prošle goidne procenjeno da bi se emisije metana trebale smanjiti za 35% između 2010. i 2050. godine, kako bi se postigli ciljevi iz Pariza.

Australija priča bajke

Izveštaj Global Energy Monitora pojavilo se baš u trenutku da protivureči komentarima Angusa Taylora, australijskog ministra za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji je rekao da bi ova zemlja mogla biti ponosna što se brzo ekspanzivna izvozna industrija LNG-a premešta iz uglja. Inače, Vladina analiza identifikovala je LNG kao glavnog krivca zbog kojeg su se emisije gasova sa efektima staklene bašte u Australiji povećale svake godine od 2015. Međutim, i ministar i industrija kažu da australijski gas ima velike zasluge za smanjenje globalnih emisija.

Naučna studija u časopisu Nature pronašla je da bi postojeća infrastruktura fosilnih goriva, uključujući TE na ugalj i gas, gotovo sigurno bila dovoljna da pogura svet izvan 1.5 Celzija ako se ovi kapaciteti ne ugase ranije nego što je planirano, objavio je Gardijan.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...