Jučerašnji dan u pragu bio najtopliji u poslednjih 244 godina

M. L.

U glavnom gradu Češke zabeležena temperatura od 37,9 stepeni Celizijusovih – najviša od 1775. otkad se u opservatoriji u Klementinumu redovno meri tempartura
(foto, Ljudi se rashlađuju pod mlazom vode tokom vrelog i sunčanog dana na Starom gradskom trgu u Pragu, 25. jun 2019.)

Jučerašnji dan je u Pragu bio najtopliji u poslednjih 244 godina. Meterolozi su u praškom Klementinumu, jednoj od  dve - tri najstarije opservatorije u Evropi (u kojoj se temperature najduže redovno prate), izmerili temperaturu od 37,9 stepeni. Dosadašnji maksimum iz jula 1983. i jula 2013. je nadmašen za 0,1 stepena.

U Češkoj je juče najtoplije bilo u Dobržihovicama, nedaleko od Praga – 38,8 stepeni. To je za deseti deo stepena manje od dosadašnjeg češkog toplotno rekorda za jun mesec. U 74 meterološke stanice (ukupno ih u Češkoj ima 148) juče je pao dosadašnji rekord za mesec jun.

Toplote u Češkoj još danas će biti iznad 30 stepeni, pri čemu će u Moravskoj, tj istočnom delu zemlje, iznositi oko 37 stepeni. U ostalim delovima zemlje očekuju se oluje i temperature između 23 i 29 stepeni.

vrucina-milano-fontana

Rashlađivanje u fontani u Milanu 27. juna 2019.

Velike vrućine ovih dana vladaju ne samo u Češkoj, nego i u većem delu zapadne, srednje i južne Evrope. U Francuskoj je po prvi put u istoriji merenja bilo toplije od 45 stepeni. U Češkoj je apsolutni rekord od 40,4 stepena registrovan 20. avgusta u Dobržihovicama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...