Svet čeka klimatski aparthejd

M.L.

Posledice klimatskih promena najviše će osetiti najsiromašniji
(ilustracija, I najoptimističnije predviđanje, prema kome će planeta do kraja ovog veka otopliti za samo 1,5 stepen, znači za najsiromašnije nedostatak hrane, smanjene prihoda i slabiji pristup zdravstvenoj pomoći)

Svetu preti aparthejd nove vrste – klimatski. Na to je upozorio u svom poslednjem izveštaju specijalni izvestilac OUN za ekstremno siromaštvo i ljudska prava Filip (Philip) Alston. Prema njemu, kako prenosi Rojters, posledice klimatskih promena najviše će osetiti najsiromašniji žitelji planete, dok će bogati iskoristiti novac koji imaju da izbegnu ratove i glad.

Ljudi s višim ekonomskim i društvenim statusom igraće krupnu ulogu u suprostavljanju klimatskim promenama ali neće imati posebnih obzira prema najsiromašnijima.

"Ako se budemo oslanjali na privatni sektor može doći do toga da bogati iskoriste sredstva koja imaju da izbegnu glad, rastuće temperature i sukobe dok će ostatak sveta trpeti od toga", upozorio je Alston.

Ovaj ekspert navodi primer iz Njujorka iz 2012, kada je udario uragan Sendi (Sandy). Dok se zgrada banke Goldman Saks (Sachs) na Menhetnu branila pred navalom vode i jakih kiša desetinama hiljada vlastitih vreća s peskom i bila pripojena na rezervni generator električne energije, najsiromašniji žitelji američke metropole nisu imali ni struje ni elementarnu zdravstvenu pomoć.

Prema Alstonu, i najoptimističnije predviđanje, prema kome će planeta do kraja ovog veka otopliti za samo 1,5 stepen, znači za najsiromašnije nedostatak hrane, smanjene prihoda i slabiji pristup zdravstvenoj pomoći. Mnogi od njih moraće da se opredele između smrti od gladi u domovini i odlaska u bogatije regione.

Ovaj stručnjak, koji kao specijalni izvestilac ne govori u ime OUN nego svetskoj organizaciji podnosi rezultate svojih istraživanja, kritikuje posebno učestalu praksu da vlade ne preduzimaju ništa protiv klimatskih promena nego samo šalju predstavnike da debatuju na konferencijama, dok se istovremeno ne preduzimaju nikakvi praktični koraci. A naučnici i ekološki aktivisti upozoravaju na rastuće probleme s klimatskim promenama još od 70-ih godina prošlog stoleća...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...