Vazduh u londonskom metrou 50 puta zagađeniji nego na tlu!

M. L.

Kako se ulazi dublje u nastariji metro na svetu, zagađenost sve više raste
(ilustracija, ulaz u podzemnu železnicu u centru Londona)

Londonski metro je najstariji sistem gradske podzemne železnice na svetu (prva linija otvorena je još 1863.) ali je sigurno i svetski šampion među metroima u svetu po zagađenosti vazduha. Prema najnovijoj studiji, čije nalaze prenosi Rojters, tokom jednog sata boravka u ovom metrou organizam se izloži istoj količini zagađenosti vazduha kao za celi dan na površini!

metro-lond-mapa-s

Mapa londonskog metroa

U nekim stanicama na većoj dubini vazduh je čak 50 puta zagađeniji nego na ulicama glavnog grada V. Britanije. Tako je, na primer, u stanici Hempsted (Hampstead), na severu Londona, koja se nalazi na najvećoj dubini. Prema jednoj studiji iz 2016, upravo od posledica izloženosti velikoj zagadjenosti u metrou i na ulicama grada godišnje umre oko 9.500 žitelja Londona.

Mreža linija ovog metroa, koji je kičma saobraćaja u gradu, duga je 408 kilometara. Dnevno, radnim  danima, preveze se 4,5 miliona putnika a ostalim danima oko četiri miliona.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...