Prag: 2018. najtoplija od 1775. otkad se redovno mere temperature

M.L.

Prosečna temperatura vazduha lane je iznosila 12,8 stepeni i bila je za 3,2 stepena viša od proseka od 1775. do sada, tojest otkad se u praškom Klemeninumu redovno mere temperature
(foto, Klementinum u Pragu jedan je od najvećih građevinskih kompleksa u Evropi, građen od sredine 16. do sredine 18. veka, prvobitno kao Jezuitski dom. U njegovoj Astronomskoj kuli meteorološka merenja se obavljaju I čuvaju od 1775. godine. Najljepša dvorana kompleksa je barokna biblioteka s prekrasnim freskama i istorijski vrednim globusima)

Lanjska godina u Pragu bila je najtoplija odkad se u metereološkoj stanici u Klementinumu sistematski prate temperature vazduha i vode tojest od 1775. Prosečna temperatura vazduha je 2018. iznosila 12,8 stepeni Celzijusa i bila je 3,2 stepena iznad prosečno izmerene u ovom periodu, dugom 243 godine.

Ova metereološka stanica je nastarija i jedinstvena u Češkoj i celoj srednjoj Evropi.

Rekord po visini temperature dosad su držale godine 2014. i 2015. kada je izmerena prosečna temperatura od 12,5 stepeni. A među deset najtoplih dosad, izrazitu većinu čine godine u ovom stoleću što jasno i upozoravajuće govori o ubrzanom zagrevanju naše planete. S druge strane, najhladnije godine u istoriji ostaju u dosta dalekoj prošlosti tj 1871. i 1838. s prosečno izmerenom temperaturom od 7,2 stepena. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...