Naftaši miniraju klimatske pregovore

BM

Odbijajući da prihvate UN-ov izveštaj međuvladinog panela o promeni klime (IPCC), u kome se navodi da imamo samo 12 godina da odgovorimo na pretnju ekstremnih vrućina, suše, poplave, požara i siromaštva izazvanih klimatskim promenama naftaši - SAD, Rusija, Saudijska Arabija i Kuvajt miniraju klimatske pregovore u Poljskoj.

SAD i Rusija, podržane Kuvajtom i Saudijskom Arabijom miniraju pregovore o obuzdavanju klimatskih promena na maksimalno 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba, piše Energetika-net.

Ove zemlje su u subotu uveče, nakon prilično usijane rasprave, zapravo, odbile da prihvate jedan bitan dokument, UN-ov izveštaj međuvladinog panela o promeni klime (IPCC), koji su pre dva meseca svi oberučke pozdravili. U tom izveštaju je navedeno da je situacija s globalnim zagravanjem kritična - da imamo samo 12 godina da odgovorimo na pretnju ekstremnih vrućina, suše, poplave, požara i siromaštva izazvanih klimatskim promenama.

Taj dokument je pokazao da ograničenje na 2 Celzisa iz Pariskog sporazuma jednostavno nije dovoljno da se odgovori na predstojeću katastrofu. Takođe, taj izveštaj je dokazao da je svet već sada 1 Celzijusov stepen topliji u odnosu na predindustrijsko doba, a sa zagrejavanjem na 1,5 C, umesto na 2 C bilo bi 50% manje pritiska na izvore pitke vode, stoji u dokumentu.

U subotu su SAD, Rusija, Saudijska Arabija i Kuvajt odbili da “pozdrave” ovakav izveštaj, već su tražili da on tek "ostane zabeležen", što im omogućuje da ga “puno lakše ignorišu”.

Taj predlog, za sada, nije prošao radi manjka konsenzusa među 195 zemalja čiji predstavnici pregovaraju u Varšavi.

EU, afričke i južnoameričke zemlje podržale su IPCC-ov izveštaj, a nekoliko ih je optužilo četvorku da nastoji umanjiti njegov značaj. Takav razvoj situacije u nedelji kada u Varšavu doleću ministri iz gotovo 200 zemalja i kada se očekuje prihvaćanje izveštaja i izglasavanje konsenzusa o hitnoj borbi protiv klimatskih promena, vrlo je zabrinjavajuć. Osim prihvaćanja izveštaja, postoji i nekoliko drugih potencijalnih poteškoća u vezi s pravilima transparentnosti za izveštavanje o emisijama i predlogu da bogati, koji su najveći emiteri gasova staklene bašte pruže finansijsku podršku siromašnijim državama, koje se bore za prilagođavanje.

Danas je grupa globalnih investitora, koji upravljaju s čak 32 biliona dolara u zajedničkom saopštenju pozvala vlade na klimatskom samitu da podstaknu kraj korišćenja uglja kao energenta, jer smatraju da će bez toga svet doživeti finansijsku krizu nekoliko puta težu od one iz 2008. godine. U toj grupi investitora su neki od najvećih penzionih fondova, osiguravajuće kuće i menadžment za upravljanje imovinom. Nakon pariskog sporazuma američki, kineski i japanski finansijeri su sa više od 500 milijardi dolara podstakli gradnju novih termoelektrana na ugalj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...