Termoelektrane sve neisplativije u odnosu na OIE

BM

Čak 42% termoelektrana na ugalj trenutno je neprofitabilno. Do 2030. godine 96% elektrana na ugalj biće skuplje od solarnih i vjetroelektrana.
(foto: ilustracija/depositphotos.com)

Dve petine svetskih termoelektrana na ugalj već su na gubitku zbog visokih troškova goriva, otkrilo je istraživanje Karbon Trekera (Carbon Tracker), organizacije koja sprovodi detaljnu analizu uticaja tranzicije energije na tržišta kapitala i potencijalnih investicija u fosilna goriva.

Njihova globalna analiza zasnovana je na istraživanju profitabilnosti 6.685 termoelektrana koje koriste ugalj u svetu, što predstavlja 95% (1.900 GW) svih operativnih kapaciteta i 90% (220 GW) kapaciteta u izgradnji, piše Energetika.net.

Zaključak Karbon Trekera je da je 42% termoelektrana na ugalj neprofitabilno, a do 2040. godine moglo bi ih biti čak 72%, jer postojeće cene emisija ugljen dioksida i propisi o zagađenju vazduha povećavaju troškove, dok cena električne energije proizvedene u vetroelektranama na kopnu i solarnih elektrana i dalje padaju. Naime, za 35% termoelektrana na ugalj operativni troškovi premašuju troškove izgradnje novih obnovljivih izvora energije, a do 2030. godine očekuje se da će se taj broj povećati na 96%. Tako bi Kina mogla uštedeti 389 milijardi dolara zatvaranjem termoelektrana u skladu s Pariskim sporazumom, umesto da posluje kao i do sada. EU bi mogla uštedeti 89 milijardi dolara, SAD 78 a Rusija 20 milijardi dolara.

Potrošači i poreski obveznici održavaju isplativost termoelektrana na ugalj na mnogim reguliranim tržištima plaćanjem računa, no njihovim zatvaranjem mogle bi se uštedeti milijarde, ali bi to i smanjilo dobit vlasnika termoelektrana.

Ako se termoelektrane zatvore u skladu s Pariskim sporazumom, industrija bi mogla izgubiti 92 milijarde dolara u Južnoj Koreji, 76 u Indiji i 51 milijardu dolara u Južnoj Africi, u odnosu na poslovanje kao do sada, a koje uključuje državnu podršku. Tri firme u Europskoj uniji Polska Grupa Energetyczna (PGE), RWE i EPH- najviše su izložene riziku, navedeno je u ovom izveštaju uz komentar da se radi o zastarelosti ili nedostatku sredstava.

Na Međuvladinom panelu o klimatskim promenama IPCC) Ujedinjenih nacija navedeno je da najmanje 59% termoelektrana na ugalj u svetu mora prestati raditi do 2030. godine, kako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 °C, a mnoge zemlje su već odredile datume njihovih zatvaranja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...