Nemačka vlada kupuje vreme dizelašima

BM

Pored 1,5 milijarde za takozvani Hitni program za čistiji vazduh nemačka vlada je obezbedila još 432 miliona evra za ugradnju filtera u vozila javnih službi u gradovima i nabavku elektro autobusa.

Nemačka vlada odobrila je skoro dve milijarde evra pomoći nemačkim gradovima u borbi za čistiji vazduh, kako bi sprečila zabrane saobraćaja vozilima s dizel motorima, saopšteno je juče, nakon sastanka predstavnika nemačke vlade, gradova i automobilske industrije u Berlinu, piše Poslovni.hr.

„ Budžet Hitnog programa za čistiji vazduh, sa sadašnjih milijardu evra, treba da bude povećan na 1,5 milijardu“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s predstavnicima gradova i automobilske industrije.

Nemačka vlada je osigurala i dodatnih 432 miliona evra, koji treba da budu utrošeni na ugradnju filtera u vozila javnih službi u gradovima, kao i za nabavku autobusa na električni pogon.

Na sastanku u uredu kancelarke u ponedeljak glavna tema je bio projekt „Hitni program za čist vazduh“, kojim vlada podržava gradove i opštine kojima preti uvođenje zabrana saobraćaja dizelaša zbog previsokih vrednosti ugljen dioksida u vazduhu.

Program obuhvata nabavku uređaja za bolju kontrolu protoka saobraćaja i sprečavanje zastoja, koji osetno utiču na povišenu emisiju čestica, nabavku autobusa javnog prevoza na električni pogon, kao i ugradnju filtera za pročišćavanje izduvnih gasova kod starijih vozila s dizel motorima.

Ovim merama nemačka vlada pokušava izbeći zabrane saobraćaja dizel vozilima, koja na zadovoljavaju najnovije norme za čistoću vazduha. Sudovi u nekoliko nemačkih gradova naložili su uvođenje zabrane saobraćaja ovim vozilima od sledeće godine ukoliko se kvalitet vazduha ne poboljša.

Nemačka automobilska industrija učestvuje finansijski u ovom paketu, ali odbija finansiranje ugradnje dodatnih katalizatora u dizelaše s oznakom euro 5 i niže, koji spadaju u velike zagađivače, smatrajući to preskupim i neuefikasnim.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...