Belgijske nuklearke “pukle” na betonu

M.L.

Zbog toga što im se raspadaju betonske konstrukcije isključeno je sa mreže pet od sedam nuklearnih blokova ukupnog kapaciteta od oko šest hiljada megavata u belgijskim nuklearkama.
Nuklearka Doel u Belgiji

Šef belgijskog nadzornog organa nad nuklearnom energetikom (FANC) Frank Hardeman potvrdio je danas, kako javlja AFP, da se betonske konstrukcije begijskih nuklearke nalaze u stanju raspadanja. Problemi s tim su dugo bili potcenjivani, pa će se sada FANC, kako je dodao, usmeriti na njihovo rešavanje.

Trenutno je zaustavljen rad u pet od u ukupno sedam blokova dveju belgijskih nuklearki - Doel i Tianž (Tihange), koje imaju ukupni kapacitet od oko šest hiljada megavata, tako da sada rade samo dva bloka snage od po hiljadu megavata. Iako je Hardeman potvdio da nije ugrožena bezbednost elektrana, raste nervoza i s nemačke strane granice.

Tehničko stanje ovih centrala brine, međutim, Nemce već dosta dugo. Nemačko Miistarstvo životne sredine je već više puta upozoravalo susede na to i, čak, tražilo hitno zaustavljanje rada ovih blokova.

Problemi s pukotinama u betonskoj konstrukciji bili su, kako piše belgijski list Soar (Le Soir) već prijavljeni u trećem bloku Doela i, takođe, trećem, bloku Tianža. Prošlog meseca isti problemi su registrovani u Tianžu dva i Doelu četiri.

Nemce i Belgijance prestravila je lažna vest, objavljena na faslifikovanoj veb strani RT Info u noći izmedju 28. i 29. septembra, o eksploziji u centrali Tianž. Iako je vest odmah demantovana u medijima kao i na društvenim mrežama, mnogo hiljada ljudi je zvalo krizne telefone, kao i ove elektrane. Slučaj istražuje belgijska jedinice za borbu protiv kriminala na internetu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...