Vruće dunavske vode zamalo isključile NE Pakš

M.L.

Da se voda Dunava ugrejala za još samo 0,2 stepena C mađarska nuklearka Pakš, koja pokriva više od polovine potrošnje električne energije u ovoj zemlji, morala bi biti isključena.

Nizak nivo Dunava i visoka temperatura vode ove reke ozbiljno je u subotu ugrozila rad mađarske nuklearne elektrane Pakš (Paks) na jugu zemlje. Kako javlja AFP, pozivajući se na mađarski veb G7.hu, ako bi došlo do povećanja temperature vode za samo 0,2 stepena C, nuklearka bi se morala isključiti.

Srećom se to nije dogodilo, a sve je manje izgleda i da će se dogoditi narednih dana jer je Mađarsku zahvatilo pogoršanje vremena s padom temperature.

NE-Paks

"Prema važećim normama proizvodnja energije u nuklerakama se mora prekinuti ukoliko temperatura vode za hlađenje na 500 metara od ulaska vode u sistem za hlađenje „skoči“ iznad 30 stepeni C. Temperatura je, ipak, ostala na nivou od 28,8 stepeni", saopštio je direktor nuklearke Antal Kovač (Kovacs).

Isključenje iz rada NE Pakša, koji podmiruje više od polovine mađarske potrošnje struje, bi za ovu zemlju moglo značiti energetsku katastrofu, jer ovako veliko „ispadanje“ sa elektroenergetske mreže bi teško bilo „pokriti“ u nekom razumnom roku.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...