Poskupele emisione dozvole za CO2

M.L.

Emisione dozvole za CO2 od početka godine su poskupele 130 odsto i sada su najskuplje u poslednjih deset godina. Poskupljivaće i narednih godina, a to će uticati na cene električne energije na berzama.

Cene emisionih dozvola za ugljen dioksid (CO2) u EU dostigle su juče najviši nivo u poslednjih deset godina. Juče je na tržištu cena dostigla 18,28 evra za tonu što je najviše od novembra 2008. godine.

Od početka ove godine emisiione dozvole su, kako javlja agencija DPA, poskupele za čak 130 odsto.

Dozvolu za poskupljenje je izdao Sistem za trgovanje emisijama EU (ETS), koji naplaćuje od elektrana i fabrika za svaku tonu CO2 koji emituju, prenosi Rojters.

Poskupljenje ovih dozvola uticaće na evropske elektrane u kojima se sagoreva ugalj i postrojenja za spaljivanje komunalija, kao i fabrike koje koriste fisilna goriva, izazvaće dodatne troškove što ćeuticati, na primer, na cenu električne energije iz termoelektrana.

Više cene CO2 će, prema nekim procenama, podstaći prelazak na čistije izvore energije.

Poskupljenje emisionih dozvola je posledica reforme sistema dozvola koju je prošle godine sprovela EU, s ciljem da se reše problemi s viškom dozvola na tržištu.

Taj sistem je, naime, ranije vodio ka padu cena dozvola za dva-tri evra po toni, što je smanjivalo pritisak na snižavanje emisija.

Analitičari investicione banke Berenberg predviđaju da će ova cena iduće godine iznositi 25 evra za tonu, a 2022. čak 30 evra. A to, gotovo izvesno, znači i poskupljenje električne energije na berzama.

Evropski sistem trgovanja emisionim dozvolama (ETS) pokriva oko 12.000 elektrana, fabrika i avio-kompanija i reguliše oko 45 odsto produkcije štetnih gasova u Uniji. Sistem utvrđuje limite ukupnih količina CO2 za pojedine sektore a, istovremeno, omogućuje preduzećima da prodaju ili kupuju dozvole.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...