Sredozemno more sadrži 7 % svetskog mikroplastičnog otpada

BM

Nivo mikroplastike u Sredozemnom moru gotovo četiri puta veći nego što se našlo na 'plastičnom ostrvu' na severu Pacifika.

Svetski fond za prirodu (WWF) tvrdi da turisti tokom leta uzrokuju porast otpada u Sredozemnom mora i to za 40%, od čega 95% čini plastika.

Zemlje u kojima je zabeleženo najveće zagađenje su: Turska, Španija, Italija, Egipat i Francuska.

“Nivo mikroplastike u Sredozemnom moru bio je gotovo četiri puta veći nego što se našlo na 'plastičnom ostrvu' na severu Pacifika", naglašavaju iz Fonda.

Mikroplastika, sitni fragmenti koji mogu nastati iz kozmetike, odeće ili degradacije većih plastičnih masa, postali su sveprisutna pretnja. Iako Sredozemno more sadrži jedan posto svetskih voda, u njemu se nalazi čak sedam odsto od ukupno mikroplastičnog otpada u svetu.

zagadjenje-sredozemno-more

Sredozemna “plastična zamka”: Na Sredozemlju je mikroplastika na rekordnom nivou koncentracije – 1,25 miliona komada po km2 / izvor: tris.com.hr

To se može pripisati gusto naseljenim obalama i razvijenom industrijom. Uz to, i samo Sredozemno more deluje kao 'zamka', gde se akumulira otpad iz ostalih krajeva. Tako se plastika skuplja u velikim količinama u poluzatvorenom moru, gde se nakon dužeg vremena razgrađuje na manje delove. Pojačana degradacija i potonuće plastike na dno mora pokazuju da je situacija mnogo gora, jer su se količine povećale a vidljivost otpada je loša ili nikakva, s obzirom na obale i površine mora. Tako Sredozemno more postaje jedno od opasnijih mesta za životinje, što i pokazuju izveštaji prema kojima kitovi umiru nakon konzumiranja plastičnih vrećica, a često se mogu naći i tune čiji su želuci puni celofana, objavio je Indipedent a prenosi Energetika-net.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...