Vrućina ugasila dva francuska reaktora

M.L.

U Francuskoj je, zbog velikih vrućina uaustavljen rad nuklearnog reaktora od 900 megavata u centrali Biži ( Bugeu) i reaktora od 1.300 megavata u centrali St Alban.

Zbog talasa veoma visokih temperatura u Francuskoj je ugrožen rad nuklearnih centrala. Prema saopštenju nacionalnog elektroprivrednog preduzeća EDF (Electricite de France), koje prenosi AFP, zaustavljen je u petak veče rad dva nuklaerna reaktora.

U sastavu EDF su nuklearne centrale sa ukupno 58 nuklearnih reaktora, čijim se radom pokriva više od tri četvrtine potrošnje električne energije u Francuskoj. Za hlađenje nuklearnih reaktora koristi se voda iz okolnih reka i kanala, ali je obim vode koja se ispusti posle hlađenja regulisan zakonom. Tokom velikih vrućina, koje traju duže vremena, toplota u rekama ubrzano raste, zbog čega se mora ograničavati rad nuklearnih reaktora.

Zaustavljen je rad nuklearnog reaktora od 900 megavata u centrali Biži ( Bugeu) i reaktora od 1.300 megavata u centrali St Alban.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...