Talanoa dijalog o klimatskim akcijama

BM

U dostizanju cilja zdrave životne sredine i održivog razvoja ozbiljan nedostatak je novac, ali moramo da mislimo globalno, koristimo evropska i svetska iskustva, ali i da delujemo lokalno, jer se do evropskih fondova i investicija dolazi preko projektno–tehničke dokumentacije u lokalnim samoupravama, preduzećima i institucijama, rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u uvodnom obraćanju učesnicima konferencije „EU i Srbija – Talanoa dijalog o klimatskim akcijama”.

Zaštita životne sredine je najvažnije, ne samo naše već i svetsko pitanje. Klimatske promene su globalni izazov, koji donosi ozbiljne promene u svim sferama života i rada, od promene svesti, sistema vrednosti do promena u gotovo svim oblastima privrede, rekao je srpska ministar ekologije Goran Trivan u uvodnom obraćanju učesnicima konferencije „EU i Srbija – Talanoa dijalog o klimatskim akcijama”, koju su Ministarstvo zaštite životne sredine i Evropska komisija organizovali u okviru projekta „Tehnička pomoć za implementaciju Pariskog sporazuma“, s ciljem predstavljanja iskustava i znanja i jačanja dijaloga u oblasti klimatskih promena i promovisanja klimatskih akcija.

Ističući da je Srbija među prvih deset zemalja u svetu prepoznala značaj talanoa dijaloga na konferenciji u Bonu, poslednjem skupu svetskog nivoa posvećenom klimatskim promenama održanom novembra prošle godine, gde je naša zemlja predsedavala sastankom Saveta za regionalnu saradnju Trivan je ukazao na ozbiljnost klimatskih promena, koje će po proceni stručnjaka, u budućnosti posebno pogoditi naš region i Srbiju.

Navodeći da su poplave i suše u ranijem periodu Srbiji nanele velike štete Trivan je podvukao potrebu konkretne i odlučne akcije. Posebno je ukazao na značaj pošumljavanja, jer su šume pluća naše planete, a osim što prečišćavaju vazduh, sprečavaju eroziju tla i održavaju biodiverzitet i klimatske uslove stabilnim.

„U dostizanju cilja zdrave životne sredine i održivog razvoja ozbiljan nedostatak je novac, ali moramo da mislimo globalno, koristimo evropska i svetska iskustva, ali i da delujemo lokalno, jer se do evropskih fondova i investicija dolazi preko projektno–tehničke dokumentacije u lokalnim samoupravama, preduzećima i institucijama,“ naglasio je ministar Trivan.

U Ministarstvu zaštite životne sredine su, inače, u toku aktivnosti na analizi stavova iznetih tokom nedavno završene javne rasprave o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru na usvajanje, a kojim će Srbija uskladiti mere o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte sa međunarodnim sporazumima.

Elina Bardram, šef jedinice u Generalnom direktoratu za klimatske akcije Evropske komisije i šef delegacije EU u pregovorima o klimatskim promenama u okviru Ujedinjenih nacija je ukazala da Srbija ima podršku EU u borbi protiv klimatskih promena i da je ovo dobra prilika za nadogradnju saradnje Srbije i Evropske komisije.

Ana Vuković iz Regionalnog saveta za saradnju je prezentovala Studiju o klimatskim promenama u regionu i rezultate koji se tiču Srbije.

U okviru panel diskusije na Konferenciji je razmotrena primena klimatskog i energetskog okvira delovanja EU do 2030, a naročito planovi Evropske unije i Srbije o klimatskim promenama, kao što su Nacionalno utvrđeni doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (NDCs), koji su obavezujući u skladu sa Sporazumom iz Pariza.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...