Deset indijskih gradova je na čelu liste najzagađenijih na svetu

M. L.

Kao što su pre desetak godina u zagađenosti vazduha prednjačili kineski gradovi, sada se to događa s indijskim
(Rajasthan, 03.05.2018 - više desetina osoba je poginulo, na najmanje 160 povređeno u kišnoj oluji koja je pogodila delove severne i zapadne Idnije, u noći 2/3. maja)

Deset indijskih gradova predvodi listu od 20 najzagađenih gradova na svetu, koju je upravo sastavila Svetska organizacija za zdravlje.

Iz podatak o kvalitetu vazduha za 2016. proizilazi, kako javlja agencija AP, da severnoindijski industrijski grad Kanpur ima najvišu izmerenu koncentraciju ultramekih, mikroskopskih čestica u vazduhu PM2,5.

Indijski glavni grad Nju Delhi, koji je ranije nekoliko puta bio proglašavan za najzagadađenji grad na svetu, sada je na šestom mestu. Prema ekspertima, to međutim, ne znači da se u glavnom gradu poboljšao kvalitet vazduha nego su još zagađeniji postali drugi indijski gradovi.

Ovakva kretanja podsećaju na ono što se već događalo u Kini pre deset i više godina ali iz kineskih iskustava i preduzetih mera nisu u Indiji izvučene pouke niti su preduzete adekvatne mere za promenu stanja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...