Raznovrsna ekologičnost elektromobila

M. L.

Elektromobil pokreće struja proizvedena iz mešavine fosilnih goriva, nuklearne energije i obnoviljivih izvora pa će i njegova ekologičnost ubuduće zavisiti od toga koliko će električna energija biti „zelenija“.

Najčešće pominjani argument u korist elektromobila jeste da kod njega nema štetnih emisija iz motora. Taj argument je, međutim, kako ukazuje agencija Blumbreg (Bloomberg) u svojoj analizi, samo delimično tačan. Jer, elektroauto pokreće električna energija koja potiče iz mešavine fosilnih goriva, nuklearne energije i, u manjoj meri, obnovljivih izvora (osim ako nije u pitanju zemlja kao što je Norveška).

Geografsko poreklo i kvalitet struje

Zbog toga mera ekologičnosti elektroautomobila zavisi, ističe se u analizi Blumberga, pre svega od toga gde se pune njegove baterije. Najbliže pojmu zelene energije jeste Norveška u kojoj gotovo celokupna električna energija potiče iz hidrocentrala.

Većina svetskih tržišta automobila, međutim, zavisna je najviše od fosilnih goriva. U Kini, koja je daleko najveće svetsko tržište autombila, električna energija se najvećim delom zasniva na uglju, u SAD na prirodnom gasu. Bezemisne izvora eletrične energije – nuklearke, najviše koriste Francuska i Britanija.

No, ovo je samo početak računanja. Jer, i regioni u pojedinim zemljama razlikuju se po ekologičnosti električne enrgije koju koriste. A ni sve elektrane koje koriste fosilna goriva ne ispuštaju iste emisije (neke su starije, druge modernije i „čistije“). U okviru SAD razlikuju se po državama norme štetnih emisija...

Elektromobili će biti „sve čistiji“

Ako se na globalnom nivou uzmu obzir emisije elektrana, ispada da elektromobil jeste „odgovaran“ za 100 grama emisija CO2 na jednu pređenu milju. Nije onda čudo što u slučaju Kine na jedan elektromobil dolazi dva puta više emisija nego na isti auto u Britaniji. No, ipak, u poređenju s benzinskim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, elektromobili su sigurno manje štetni - jer su njihove emisije niže, bez obzira na kakvu se struju voze.

Kako je izračunato u Blumbergu, razlika u čistoći između elektroauta i benzinskog motora na unutrašnji pogon iznosila je 2016. godine 39 odsto u korist elektroautomobila. S obzirom na pretpostavljani rast solarne i eneregije iz vetra, ta razlika bi se povećala do 2040. na čak 67 procenata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...