Nemački sud odobrio zabranu dizelaša

BM

Kako bi se smanjila količina štetnih materija i gasova u nemačkim gradovima Savezni sud Nemačke je odobrio zabranu saobraćaja vozilima s dizel motorima. Ova mera moraće da se uvodi postepeno i s izuzecima za dostavna vozila.

Savezni upravni sud u Leipzigu danas je načelno dopustio uvođenje zabrane saobraćaja vozilima s dizel motorima, kako bi se smanjila količina štetnih čestica i gasova u nemačkim gradovima.

Sudije u Leipzigu su zaključile da nema pravnih prepreka za zabranu, ali da gradovi moraju odluku o uvođenju zabrane saobraćaja vozilima sa dizel motorima uvesti postepeno. Takođe, naloženo je da se moraju uvesti i izuzeci, piše Sueddeutsche Zeitung a prenosi Energetika-net.

„Zabrana ostaje poslednje sredstvo u ostvarivanju cilja postizanja dopuštenih vrednosti ugljeničnih oksida", navedeno je u obrazloženju presude.

Nemački Savezni upravni sud je time odbacio žalbu saveznih pokrajina Baden-Wuerttemberg i Sjeverna Rajna-Vestfalija, čiji su upravni sudovi odlučili da gradovi Štutgart i Diseldorf, radi održavanja dopuštenih vrednosti ispušnih gasova i čestica, mogu primeniti i mere poput zabrane saobraćaja.

To se već sada odnosi i na 16 drugih opština, gde se može propisati u kojim ulicama se zabranjuje promet dizelašima, a gde su izuzeci. U Štutgartu, na primer, zabrane nisu moguće pre 1. septembra, naglasio je sud, a mora postojati i izuzetak za privrednike, ali ne i mogućnost novčane naknade.

Zabrane se neće moći uvoditi preko noći, jer u Nemačkoj trenutno nema jedinstvenog znaka zabrane saobraćaja, a plava oznaka, koja se može koristiti za vozila s niskom emisijom ugljendioksida, još nije na vidiku. Bez takvog znaka u praćenju gradskog saobraćaja policija će teško moći identifikovati dizel automobile s nižim emisijama.

Iako se 70 nemačkih gradova bori s previsokim nivoom ugljenikovih oksida od saobraćaja političari u opštinama i saveznim pokrajinama do samog kraja pokušavali izbeći zabranu, jer gotovo 10 miliona vlasnika starijih modela dizel automobila, verovatno, neće moći voziti u svim područjima, a automobili će puno izgubili na vrednosti.

Tek prošlog vikenda došlo je do inicijative Saveznog ministarstva saobraćaja, koja treba da stvori pravni temelj za „zabrane vezane za udaljenost ili ograničenja za zaštitu ljudskog zdravlja od čestica ili ispušnih gasova“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...