Brisel članicama - zagađivačima vazduha preti sudom

BM

Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Češkoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji i Slovačkoj – devet članica koje su najgorim po pitanju zagađenja vazduha u Evropskoj uniji, Evropska komisija preti izvođenjem pred Evropski sud pravde.

Evropska komisija saopštila je juče da će sredinom marta razmatrati slučaj devet zemalja koje se smatraju najgorim po pitanju zagađenja vazduha u Evropskoj uniji, a kojima preti izvođenjem pred sud, piše AFP a prenosi Beta.

Komisija zadužena da obezbedi da zemlje članice poštuju zajednička pravila o emisiji štetnih gasova, dala je "poslednju šansu" Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Češkoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji i Slovačkoj, kojima je u petak istekao rok za dostavljanje dodatnih informacija.

Te zemlje redovno prelaze granice emisije gasova, postavljene da zaštite zdravlje Evropljana od čestica PM10 i azot dioksida.

"Sve zainteresovane članice su predale dodatne informacije koje ćemo proučiti. Tu temu ćemo razmatrati sredinom marta", rekao je portparol Komisije.

Uprkos ponovljenim upozorenjima Komisije, navedene zemlje nisu ograničile emisiju u skladu s propisima.

Komisija je odlučila da protiv njih pokrene poslednju fazu procedure, postupak pred Evropskim sudom pravde, "osim ako budu predstavljene dodatne kredibilne, pravovremen i efikasne mere".

Zagađenje vazduha se smatra odgovornim za više od 400.000 prevremenih smrti godišnje u EU, ne računajući tu Evropljane, koji su dobili respiratorne i kardiovaskularne bolesti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...