Kina ključni igrač u nadzoru okeana

BM

Kina je postala ključni član Argo-a, izgradila i održava mrežu za posmatranje okeana Argo, sa 100 stalnih aktivnih plovila, a u pojedinim trenucima bilo ih je i 204. Prikupljeno je više od 1,8 miliona opservacionih podataka. (foto: brod Kekue / News.cn)

Kineski istraživački brod Kekue (Nauka) nedavno je postavio 400. profilni plovak u severozapadnom Tihom okeanu, od kada se zemlja pridružila planu za nadzor plana okeana Argo 2002. godine.

To signalizira osnivanje prve globalne mreže za posmatranje okeana u realnom vremenu u Kini, navodi časopis Čajna Sajans Dejli a prenosi Cri.cn.

Do sada mreža pokriva regione u severozapadnom Tihom okeanu, srednjem i severnom Indijskom okeanu i Južno kinesko more duž Pomorskog puta svile 21. veka.

Argo je međunarodni pomorski plan, posvećen kontinuiranom praćenju temperature, saliniteta i brzine površinskih slojeva okeana preko plovnog polja, kako bi se suočili sa klimatskim promenama i poboljšali predviđanje atmosfere okeana.

Kina je bila deveta zemlja koja se pridružila revolucionarnom planu za posmatranje okeana, nakon zemalja poput Sjedinjenih Država, Francuske i Japana.

Tokom proteklih 16 godina, Kina je postala ključni član Argo-a, izgradila i održava mrežu za posmatranje okeana Argo, sa 100 stalnih aktivnih plovila, a u pojedinim trenucima bilo ih je i 204. Prikupljeno je više od 1,8 miliona opservacionih podataka.

Kina Argo centar za podatke u realnom vremenu je središte prenosa i upravljanja podacima. Pored podele podataka sa drugim partnerima širom sveta, u mogućnosti je da razmeni podatke sa članovima Svetske meteorološke organizacije u roku od 24 sata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...