Peking smanjio smog za 35,6 procenata

M. L.

Protekla petoletka bila je ekološki veoma uspešna za glavni grad Kine, poznat po velikoj zagadjenosti vazduha
(foto, prolaznici na Trgu Tijananmen u Pekingu 2014. godine)

Kineska metropola Peking ispunila je krajem prošle godine cilj u poboljšanju kvaliteta vazduha koji su vlasti grada postavile pre više od pet godina. Prosečna godišnja koncentracija mikro-štetnih čestica u prahu koje lako prodiru u pluća, smanjena je za 35,6 posto u odnosu na 2012. godinu.

Prema saopštenju uprave grada, koje prenosi Rojters, tome je najviše doprinelo zatvaranje niza termolektrana, skoro dve hiljade fabrika-velikih zagadjivača, kao i izbacivanje iz saobraácja oko dva miliona automobila s visokim emisijama.    

Peking je u akcionom planu na početku 2013. postavio za cilj da se snizi prosečna koncentracija mikro čestica prašine na manje od 60 mikrograma po kubnom metru. Vlasti su taj plan donele pod pritiskom javnosti koja je bila sve više uznemirena lošim stanjem životne sredine i sve većim zdravstvenim problemima žitelja glavnog grada. Celi svet je mogao da se uveri o velikim količina smoga i teškoj zagađenosti Pekinga 2008. tokom Olimpijade ali se stanje vazduha u ovom gradu još pogoršalo u narednih pet godina.

Od 2013. dosad zatvoreno je nekoliko stotina cementara, livnica i fabrika za proizvodnju nameštaja u okolini Pekinga. Grejanje na ugalj u domaćinstvima postupno se zamenjuje gasom ili elektrikom.

Pekinške vlasti ne isključuju da je ispunjenju ciljeva u smanjivanju zagađenosti vazduha doprinelo, u izvesnoj meri, suvlje i vetrovitije vreme u poslednjem kvartalu 2017. u arealu glavnog grada.   

Prosečna koncentracija čestica prašine manjih od 2,5 mikograma iznosila je 58 mikrograma 2017. i bila je manja nego 2012. za 35,6 posto. Rojters s tim u vezi napominje da Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da maksimalna koncentracija ne treba dugoročno da prekorači 10 mikrograma po kubnom metru.

Sniženje koncentracije ovih čestica je postignuto i u provinciji He-pej koja okružuje Peking i glavni je izvor smoga koji, naročito zimi, davi kinesku metropolu. U toj provinciji je prosečna koncentracija ovih čestica prošle godine iznosila 65 mikrograma.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...