SAD: saobraćaj postao najveći zagađivač

M. L.

Posle 40 godine prvenstvo u zagađivanju atmosfere u najvećoj svetskoj privredi preuzeo saobraćaj. Dosad su u tome prednjačile elektrane čije su štetne emisije poslednjih godina znatno smanjene, zahvaljućinapuštanju uglja kao goriva i prelazak na gas
(ilustracija: drugi po opterećenosti putni pravac u Americi, intersiti br 5, San Dijego, Kalifornija)

Po prvi put posle 40 godina elektrane nisu više glavni zagađivač atmosfere u SAD – prema najnovijem saopštenju američke agencije za energetske informacije (EIA), to je grana saobraćaja tj automobili, kamioni. avioni, vozovi, brodovi... To, međutim, nije toliko posledica povećanja emisija u saobraćaju koliko njihovog smanjivanja u proizvodnji električne nergije.

Prema poslednjoj računici EIA, emisije CO2 u saobraćaju SAD su lane po prvi put od 1978. bile više od emisija u proizvodnji električne energije. A ta razlika se ove godine još produbljuje.

Potrošnja električne energije se nije smanjila u SAD već se ova energija sve više proizvodi iz čistijih izvora. Najveći doprinos u tome jeste "dramatični" otklon od proizvodnje struje iz uglja, koja je više decenija bila najveći izvor zagađivanja atmosfere i globalnog otopljavanja. Rečju, proizvodnja termocentrala na ugalj u SAD se u protekloj dekadi snizila za više od trećine, a proizvodnja struje iz plina povećana je za čak više od 50 posto. Istovremeno, proizvodnja električna energije iz vode, sunca i vetra (tzv obnovljiviji izvori) imaju sve veći, mada i nedovoljan, udeo u energetskom miksu SAD.

To je sigurno dobra vest ne smo zato što emisije CO2 imaju najveći uticaj na globalne klimatske promene. Prelazak na čistiju eneregiju doprinosi boljem zdravlju ljudi jer se smanjuje broj astmatičnih oboljenja, kancera, srčanih, kožnih i drugih oboljenja. 

Na drugoj strani, investicije u elektro-vozila mogu doneti u saobraćaju sličan efekat kao što je imalo smanjivanje učešća uglja u proizvodnji struje. No, pri tome treba imati u vidu da nije ni struja bezemisiona i da elektrificija saobraćaja treba da bude zasnivana, pre svega, na povećanju učešća obnovljivih izvora struje (voda, sunce, vetar) u proizvodnji električne energije. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...