Od 2022. manje sumpora iz dimnjaka TENT-a A

BM

EPS ispunjava ekološke obaveze. U TENT-u A počinju radovi koji će omogućiti smanjenu emisiju sumpor-dioksida devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje. Projekat se realizuje u okviru sporazuma između vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta kog će realizovati Micubiši Hitači pauer sistem.

Realizacija projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ počela je juče, uvodnim sastankom predstavnika Elektroprivrede Srbije sa izvođačima radova, koje predvodi japanska kompanije Micubiši Hitači pauer sistem.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije rekao je da bi po planu, izgradnja postrojenja za odsumporavanje trebalo da bude završena u poslednjem kvartalu 2022. godine u sklopu napora EPS-a i Srbije da ispune ekološke obaveze prema EU.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka TENT-a A snage veće od 300 megavata vredan je 167,2 miliona evra i smanjiće emisije sumpor-dioksida devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

EPS i kompanija Micubiši Hitači pauer sistem potpisali su u septembru u Vladi Srbije Sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, odnosno višestruko smanjenje prisustva sumpor-dioksida u TENT-u A. Rok za završetak izgradnje postrojenja je 42 meseca od datuma stupanja Ugovora na snagu.

Domaće kompanije će učestvovati više od 50 odsto u realizaciji projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa.

Kao nus-proizvod dobijaće se oko 110 tona gipsa po satu rada termoelektrane, što bi mogla da iskoristi građevinska industrija Srbije, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Antić je pozvao domaću građevinsku industriju da da inicijative EPS-u, kako da se taj potencijal iskoristio.

Za unapređenje zaštite životne sredine od 2017. do 2025. godine EPS planira ulaganja od oko 900 miliona evra i to kroz realizaciju projekata za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu iz termoelektrana, što uključuje i izgradnju sistema za odsumporavanje.

„U TENT A godišnje se proizvodi oko 10 milijardi kWh električne energije, što znači da sa projektom odsumporavanja štitimo i čuvamo trećinu proizvodnje električne energije u Srbije, odnosno obezbeđujemo da se sa njom nastavi i nakon 2023. godine i činimo naš energetski sistem sigurnim. Vlada Srbije i EPS nalaze se u sred najznačajnijeg investicionog perioda u prethodnih više od 30 godina i verujem da ćemo raditi još važnije stvari. Investicije EPS-a su najveće u okviru tri milijarde vrednih projekata koji se trenutno realizuju u srpskoj energetici, a u narednih godinu i po porašće na četiri do pet milijardi evra“, rekao je Antić naglašavajući da je to dokaz da ćemo kao država biti dugoročno energetski stabilni.

Podsećajući da se u TENT-u A proizvodi godišnje oko 10.000 gigavat časova struje, što je oko 30 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Srbiji Antić je istakao da se ovim projktom „štitimo i čuvamo trećinu naše električne energije, odnosno obezbeđujemo da se sa njom nastavi i nakon 2023. godine i činimo naš energetski sistem sigurnim."

U TENT-u A je, inače, nužno da se počne sa odsumporavanjem od 2023. godine.

Antić je kazao da su on i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić započeli sastanak simbolično - u minut do devet sati, zbog realizacije projekta sa japanskim paratnerima, "zbog čega moramo da budemo vrlo precizni".

Kako je rekao, projekat je deo ukupnih napora vlade i EPS-a da naš energetski sistem nadokandi period kada nismo imali dovoljno investicija, kao i standarde u ekologiji, kako bi unapredili naše energetske kapacitete.

Da se sada posebna pažnja poklanja ekologiji dokaz je i to što je, prema Antićevim rečima, u budžetu za 2018. godinu obezbeđena gararancija za pojekat odsumporavanja u TENT-u B.

„To je velika šansa za naše kompanije da naprave ekološki iskorak i sa gigantom kao što je Micubiši, steknu nova znanja i potrebne reference“, prokomentarisao je srpski ministar energetike.

Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a je istakao da je započeta realizacija projekta koji obezbeđuje budućnost TENT A i usaglašavanje sa evropskim standardima zaštite životne sredine.

„Obeležavamo danas početak realizacije projekta za odsumporavanje u TENT -a u Obrenovcu, čime su eliminisane sve sumnje koje su postojale prethodnih godina - da li će ikada početi realizacija. Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u najvećoj srpskoj elektrani samo je jedan u nizu projekata EPS-a, kojim staje u rang najrazvijenijih energetskih kompanija u Evropi. Ovaj projekat je jedan od projekata koje EPS, Ministarstvo energetike i Vlada sprovode u cilju modernizacije postojećih sistema, očuvanja i povećanja proizvodnih kapaciteta, ali i usaglašavanja sa evropskim standardima za očuvanju životne sredine.

Naše obaveze su da sačuvamo sve nasleđene proizvodne i distributivne kapacitete, da ih sve unapredimo, modernizujemo i približimo EU. U fazi pripreme je i projekat odsumporavanja u TENT B“, rekao je Grčić najavljujući da se planira revitalizacija blokova A1 i A2, dva najstarija bloka u TENT A, koji će nakon toga biti skoro kao novi i jači za 40 megavata.

Grčić je istakao da se značaj tog projekta može sagledati kroz procenat proizvedene struje u termoelektranama TENT A i TENT B, gde dobijamo oko 54 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Srbiji.

„EPS je započeo izgradnju termobloka „Kostolac B3“ od 350 megavata, koji je vredan 650 miliona evra, sa izgradnjom novog sistema u rudniku. Takođe, EPS modernizuje hidrokapacitete, sledeće godine počinje izgradnja vetroparka u Kostolcu sa instalisanom snagom od 66 megavata, u vrednosti od 100 miliona evra, radi se intenzivno na otvaranju novog kopa Radljevo u Rudarskom basenu Kolubara, iz kojeg 2019. godine treba da krene ugalj...  To je samo deo onoga što smo započeli i što planiramo u narednih nekoliko godina“, podsetio je Grčić ističući da je u Budimpešti prošlog meseca potpisan ugovor za izgradnju toplodalekovoda od TENT-a u Obrenovcu do Novog Beograda, koji će služiti za grejanje Beograda.

Grčić je zahvalio na podršči Ministarstvu rudarstva i energetike i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Hideto Kavata, predstavnik kompanije Micubiši Hitači pauer sistema izrazio je zadovoljstvo i zavalio što su dobili taj posao i obećao da će sve biti urađeno po najvišim standardima i u predviđenom roku. Posebno je istakao da će učešće srpskih firmi u projektu biti veće od 50 odsto i dodao da je cilj projekta da se doprinese zaštiti životne sredine u Srbiji i razvoju lokalne privrede.

Kavata je rekao da će taj konzorcijum zajedno sa domaćom firmom “Jedinstvo” realizovati projekat.

Podsećajući da je Srbija pomogla Japanu nakon prirodniih nepogoda, zemljotresa i cunamija 2011. Godine Kavata je rekao da zbog toga sada Japan želi da pomogne Srbiji.

Kavata je izjavio da je Micubiši zainteresovan i za učešće u realizaciji projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje u TENT-u B.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...