Francuzi odlažu potiskivanje nuklearne energije

naslovna   M. L.

Udeo nukleanih centrala u proizvodnji ukupne električne energije treba da se smanji sa sadašnjih 75 na 50 posto ali ne do 2025. kako je prvobitno bilo predvidjeno
(foto, Članovi Grinpisa protestuju ispred francuske nuklearke "Fesenhajm")

U Francuskoj nuklearne centrale imaju udeo od 75 posto u ukupnoj proizvodnji električne energije u zemlji, što je daleko više nego i u jednoj razvijenoj ekonomiji u svetu. Zbog toga je pre nekoliko godina donet plan prema kome bi do 2025. udeo nuklearki u produkciji električne struje trebalo smanjiti na 50 posto. Već sada je, međutim, kako javlja AFP, utvrđeno da je taj plan nerealan pa je vlada juče donela odluku da se odustane od tog roka.

Novi termin za postizanje ovog cilja, međutim, nije utvrđen, ne zna se zasad ni kada će o tome biti doneta odluka. Radi postizanja navedenog cilja neohodno je da se ugasi 17 nuklearki od ukupno 58 postojećih. Francuska je, inače, posle SAD najveći prozvođač električne energije iz nuklearki na svetu.

"Udeo nuklearki u proizvodnji struje snizićemo najbrže što možemo ali ne smemo ni prenagliti jer bi se time rizikovalo naglo i veliko povećanje emisija C02, a to bi ugrozilo i enrgetsku bezbednost zemlje, kao  i ogroman broj radnih mesta",  izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Nikola Ilo (Nicola Hulot).

Zasad postoji plan zatvaranja samo za najstariju nuklearnu centralu u Francuskoj Fesenhejm (Fessenheim), koja se nalazi na granici s Nemačkom. Trebalo bi da bude zatvorena do kraja ovog mandata francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Plan da se smanji udeo nuklearki do 2025. na 50 posto donet je 2015.  tokom vladavine predsednika Fransoa Olanda (Francois Holland). Ništa, međutim, nije preduzeto da se taj plan realizuje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...