Za ekološke prioritete potrebno 14 milijardi evra

BM

Sektor voda, industrijsko zagađenje i velika ložišta ekološki su prioriteti u koje tokom naredne dve decenije Srbija treba da uložiti 14 milijardi evra.

Srbiji će u narednih 20 godina, u oblasti zaštite zivotne sredine, biti potrebno oko 14 milijardi evra za sprovođenje ekoloških propisa, rekao je Zoran Vujović, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) otvarajući konferenciju "Kako ciljevi održivog razvoja podstiču ekonomski rast u Srbiji", prenosi Tanjug.

"Najveći deo tih sredstava odnosi se na sektor voda, industrijsko zagađenje i velika ložišta. Upravo zato, kao i zbog činjenice da privreda zajedno sa građanima treba da ponese najveći teret prilagođavanja ekolosksim zahtevima, uporedo sa osnaživanjm kapaciteta privrede - treba povećavati kapacitete privrede. Od suštinske važnosti je i snažnije uključivanje privrede u kreiranje zakona i učešće u javnim raspravama nacrta dokumenata. Na tome mi iz PKS-a stalno insistiramo i sprovodimo u praksi", kaže Vujović ističući da je u svetu i u EU u toku proces tranzicije ka Industriji 4.0 a da Srbija mora da drži korak, ukoliko ne želi da "nestane sa industrijske mape. Industrija 4.0 je podjednako značajna za sve u lancu proizvodnje, od velikih internacionalnih kompanija do malih dobavljača".

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, koja je na čelu Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine (Agenda 2030) napravila je retrospektivu svega što je ta grupa do sada uradila rekavši da je Vlada Srbije ocenila da je rad na implementaciji ciljeva održivog razvoja jeste put ka EU.

Ciljevi održivog razvoja prema Agendi 2030. i Globalnom dogovoru UN su održivi proizvodnja, potrošnja prirodnih resursa, zapošljavanje, rodna ravnopravnost, iskorenjivanje siromaštva, borba protiv klimatskih promena i drugi, piše Beta.

Agenda 2030 održivog razvoja je projekat UN kojim se predviđa da se do 2030. godine između ostalog, iskoreni ekstremno siromaštvo, okonča epidemija AIDS-a i tuberkuloze...

Od jula meseca prvi zadatk je bio da se utvrdi "gde se to Srbija nalazi i šta bi trebalo još da uradi" da bi sprovela 17 cljeva i 169 podciljeva obuhvaćenih tom Agendom. Đukić Dejanović je istakla da je prilikom određivanja prioriteta i nacionalizaciji tih ciljeva bitno videti šta je to bitno za ljude na regionlnom i lokalnom nivou.

"Rad na implentaciji ciljeva održivog razvoja je vezan za život dece svih ljudi, i tu nema nijednog čoveka koji ne želi u tome da učestvuje", rekla je Đukić Dejanović.

Stalni koordinator UN u Srbiji Karla Herši rekla je današnji skup pokazatelj saradnje između civilnog sektora i Vlade, kao i spremnosti i volje Srbije da se implementira Agenda 2030.

"Države kao što je Srbija mogu imati korist od razvijanja nacionalne strategije održivog razvoja koja bi podržavala ciljeve Agende 2030", rekla je Herši.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...