Austrija najavljuje žalbu protiv proširenja mađarske nuklarke Pakš

ML

Vlada Austrije smatra državno dotiranje dogradnje mađarske nuklearke Pakš nedopustivim, izjavio (bivši) kancelar Kern, najavljujući da će njeni eksperti da provere pravnu zasnovanost odluke Evropske komsije (EK) da odobri nameru Budimpešte da taj projekat podrži sa 12,5 milijardi evra.

Kancelar Austrije Kristijan (Christian) Kern najavio je, kako izveštava austrijska agencija APA, žalbu protiv namere mađarske vlade da dogradi postojeću nuklaearnu centralu Pakš. U tom smislu dat je nalog pravnim ekspertima da provere pravnu zasnovanost odluke Evropske komsije (EK), koja je odobrila da dogradnju nuklearke finansira mađarska vlada.

Mađarska želi taj projekat da podrži sa 12,5 milijardi evra.

"Dogradnju nuklaerke Pakš odbijam kategorično i to ne samo iz bezbednosnih razloga. A sa energo-političkog i ekonomskog stanovišta dogradnja nema nikakvog smisla", rekao je kancelar, neposredno uoči izbora u ovoj zemlji komentarišući da je "čak i EK ocenila da dogradnja te nuklaerke nikad ne bi mogla biti ekonomična bez masivnih državnih dotacija".

Dugo protivljenje Austrije

Austrija je, inače, bila pre više od 20 godina veoma oštro i protiv dogradnje češke nuklearke Temelin, koja se nalazi tik uz granicu sa Austrijom. A pre toga, još 70-ih, u Austriji je bila izgrađena nuklerna elektrana Cvetendorf (Zwetendorf) ali nikad nije proradila pošto je uoči njenog puštanja u pogon održan referendum na kome je za dlaku (sa 50,47 posto glasova za) doneta zabrana gradnje i rada nuklearnih centrala. U međuvremenu ova zabrana nikad nije ozbiljno dovedena u pitanje, naprotiv, raspoloženje protiv nuklaerki je sada sigurno i jače.

EK je još u martu odlučila da Mađarska može dotirati dogradnju svoje nuklearke Pakš. Tu odluku Beč osporava i zbog toga što će time, navodno, biti destimulisana nastojanja za razvoj obnovljivih izvora električne energije.

Odluka EK je na raspologanju onlajn, ali dosad nije bila objavljena u službenom glasilu EU. Kad se to dogodi, Austrija će imati dva meseca za podnošenje žalbe Sudu EU.

Dogovor Orbana i Putina

Proširenje Pakša sa dva bloka od po 1.000 megavata treba da realizuje ruski koncern Rosatom. Prilikom nedavne posete Mađarskoj ruski predsednik Vladimir Putin pružio je uveravanja domaćinu – mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da će se sa dogradnjom početi odmah na početku iduće godine.

EK je lane u novembru zaustavila postupak protiv Mađarske zbog sporazuma s Rusijom o dogradnji Pakša. Istraživanje slučaja je pokrenuto još preklane zbog toga što je Rosatom dobio posao od vlade u Budimpešti bez javnog konkursa. EK je, posle dodatnih informacija iz Budimpešte, odustala od osporavanja ovog mađarsko-ruskog aranžmana.

Nuklearka Pakš se nalazi na Dunavu, kod istoimenog grada u centralnom delu Mađarske. Ima četiri bloka (tip VVER), ukupnog kapaciteta od 1.765 MW), puštenih u rad u periodu od 1982. do 1988. Podmiruje oko 40 posto potreba Mađarske za električnom energijom. Tokom 2003. godine došlo je u centrali do havarije zbog ispuštanja manje količine radioaktivnosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...