Planeta Zemlja ponovo umire za 82 godine

BM

Danijel Rotman, profesor geofizike na Tehnološkom institutu u Masačusetsu kaže da zbog prevelike količine ugljenika u okeanima čovečanstvo ima još samo 82 godine da reši pitanje svog opstanka na Zemlji.

Po proračunima Danijela Rotmana, profesora geofizike na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, čovečanstvo ima još samo 82 godine da reši pitanje svog opstanka na Zemlji, objavio je portal News.com.au, a preneo B92.

Rotman je pomoću jednostavne matematičke formule izračunao da će okeani uskoro sadržati toliko ugljenika da će masovni pomor biti neminovan.

U poslednjih 540 miliona godina planeta je pretrpela pet takvih događaja, uključujući istrebljenje dinosaurusa. Najgori masovni pomor dogodio se pre 252 miliona godina, kada je odumrlo 95 odsto morskog života - zbog naglog povećanja kiselosti okeana.

Kritična količina ugljenika u okeanima iznosi 500 gigatona, dok se trenutno u njima nalazi oko 310 gigatona ovog elementa, navodi američki naučnik. Njegova studija je pokazala da će krajem veka ciklus kruženja ugljenika dovesti do prirodne katastrofe.

Rotman kaže da je čovečanstvo od perioda industrijske revolucije emitovalo u atmosferu 1.540 milijardi tona ugljen-dioksida, što je jednako količini uglja koja bi se prostirala od polja veličine 22 x 22 metara na Zemlje do Meseca (razdaljina od 386.000 kilometara). Polovina emitovane količine ugljen-dioksida ostala je u Zemljinoj atmosferi, uzrokujući 10 puta brži porast tog gasa od bilo koje katastrofe koja je zadesila našu planetu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...