Kina uvodi sistem za uzbunu radi zaštite životne sredine

BM

U Kini će se nagledati uslovi u životnoj sredini i izdavati crveno, narandžasto, žuto ili plavo upozorenje onim regionima koji zagađuju okolinu, a biće i kazni i krivičnog gonjenja.

Kineska vlada je juče objavila da je izgradila sistem za uzbunu, kojim će nagledati uslove u životnoj sredini i kapacitete resursa po regionima, kao i da će kazniti one koji su odgovorni za štetu nanetu okolini, izvestio je Kineski radio.

Regionima sa ozbiljnim opterećenjem okoline i opterećenjem kapaciteta resursa neće biti dopušteno da započinju nove projekte, sudeći prema dokumentu koji su u sredu izdale glavne uprave Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Državnog veća.

Novi sistem će uslove kapaciteta životne okoline podeliti na tri nivoa: opterećenje, blizu opterećenja i nije opterećenje.

U međuvremenu će se regionima koji se, na osnovu stvarnih kapaciteta i gubitaka resursa, suočavaju s preopterećenjem izdati crveno ili narandžasto upozorenje, dok će se onim koje su blizu preopterećenja kapaciteta izdati žuto ili plavo upozorenje.

Regioni u kojima kapaciteti sredine nisu preterano zagađeni i u kojima nema izgubljenih resursa biće označeni kao zelene zone.

Za crvena područja vlasti će prestati da daju dopuštenja za relevantne projekte, a kompanije koje izazivaju značajna zagađenja i uništenje resursa će biti kažnjene, što uključuje novčane kazne, ograničavanje proizvodnje i zatvaranje. Takvi regioni će takođe dobiti rokove u kojima moraju da poboljšaju uslove lokalnih kapaciteta do ispod crvenog alarma.

Pojedinci, poput vlasnika kompanija koje zagađuju okolinu ili onih u lokalnim vlastima koji ne vrše dobro nadgledanje, smatraće se odgovornim za štetu nanetu okolini, pa će čak biti krivično gonjeni i smatraće se krivično odgovornim.

Vlada će raditi i na tome da zelene zone dobiju kompenzaciju za svoje napore u očuvanju životne sredine i razvojnih prava i povećaće financiranje zelenih područja.

U pomenutom dokumentu su navedene i detaljne mere za specifična područja kao što su vodni resursi, zemljišni resursi i morske sredine.

Kina je rekla “dosta je” ekonomskom rastu nauštrb okoline, pa je zaštitu okoline stavila na prvo mesto kako bi osigurala to da ona bude zelena i održiva. Država je uvela akcione planove da bi se borila sa zagađenjem vazduha, vode i tla, i donela je  dosad najstroži zakon o zaštiti okoline.

Ekološka strategija “crvene linije” će, takođe, biti implementirana, kako bi se određeni regioni našli pod obveznom i rigoroznom zaštitom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...